Докъде може да ни доведе стресът?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Всеки десети човек, когото срещаме на улицата, на работното ни място или в магазина, е подложен на стрес. Учените смятат, че стресът предизвиква необратими химически изменения в мозъка, които влияят върху здравето.

Какво представлява?
Всяко отклонение от нормалното състояние на здравето. Стресът възниква в ситуация на силно огорчение, както и в случай на голяма радост. Очак­ването, че ще се случи нещо лошо, става причина за стреса не по-рядко от реалните неприятности. Притес­нявате се дали ще ви поканят на събеседва­не? Това е стрес. Рад­вате се, че най-накрая сте намерили добра работа? Отново стрес.

Кои са причините?
Жените са особено силно подложени на стрес поради хормоналните изменения в организма им. Те са в периода на половото съзряване, менстру­алния цикъл, бремен­ностите и климакса. Емоционалните и фи­зическите промени, бо­лестите, влиянието на околната среда (напри­мер силен студ или непоносима жега, голяма височина над морското равнище и токсините) са най-разпростране­ните причини за него. Прекаленото физичес­ко напрежение и нато­варване бързо довежда до изтощаване на ор­ганизма. За да се въз­станови, трябва да си дадете почивка, но и в този случай преживя­вате стрес.

Какви болести може да ни причини?
Разпространено е мнението, че той може да отключи вратата за всяка болест – от болки­те в кръста и безсъние­то до рака и астеничния синдром (забавяне работата на сърцето). Често именно с него се обяснява отсъстви­ето на менструация или обилната менстру­ация. Предизвиканият от стреса хормонален дисбаланс може да про­вокира ръст на фибро- идни образувания (доб­рокачествени тумори в маточната стена) и ендометриоза. Може да затрудни зачеване­то. Сред причините е и за хипертония, сърдеч­ни пристъпи, учестено сърцебиене и инсулт. В резултат на преживян стрес някои жени се сблъскват с нарушения в сексуалното поведение и проблеми в лег­лото (например загуба на сексуално желание и сухота на влагалище­то).

Често последствията от него се проявяват в умора, бърза загуба на енергия, болки (главо­болие), емоционални разстройства от типа на тревога без види­ма причина, депресии и нарушения на съня. Предизвиква и забо­лявания на стомаш­но-чревния тракт като язва, спазми в долната част на корема, колит и т. н. Може също така да стане причина за кож­ни болести.

Освен това хората, ко­ито често преживяват стрес, са по-податливи на простудни и инфек­циозни заболявания, което се обяснява с от­слабения имунитет.

Как да го намалим и да съхраним здравето си?
Невъзможно е да изгоним стреса от живота си. Въпреки това прилагането на определени техники позволява той да бъде намален и да се от­странят някои отделни негативни последствия от него. Управляване­то на стреса включва здравословно хранене, постоянни физически упражнения и релакса­ция в спокойна отпус­каща атмосфера.

Ако не можем да се справим сами?
Ако симптомите на стреса не преминат за няколко седмици трябва да се направи диагностично изследване.

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар