Блефаропластика (клепачи)

С течение на годините кожата на лице­то се отпуска, мускулите отслабват и се натрупват мазнини в областта около очите. Някои способи могат да замас­кират процеса, но не и да забавят или предотвратят следите на стареене по лицето. С изключение на няколко крема или инжекции, които само в определе­ни случаи имат благотворен ефект, фармакотерапията още не прави чудеса. Единственият ефикасен начин да бъдат коригирани несъвършенствата около очите остава естетическата хирургия с лазер или скалпел. Вторият метод се нарича блефаропластика.

Тя коригира 3 фактора:

  • умората;
  • недостатъци, дължащи се на наследственост;
  • признаците на стареене.

Кожата на клепачите е особено фина и първа става потърпевша на проце­сите на стареене. При горния клепач често се наблюдава излишък от кожа, който пада като завеса върху миглите. Долният клепач увисва и прибавя по­някога визуално до 20 години повече към възрастта на притежателя си.

Тя не коригира:

  • мимическите бръчки и тези от типа „пачи крак“;
  • увисване на дъгата на веждите;
  • сенките под очите.

Горните клепачи
Разрезът се извършва на полувисочината на горния клепач, между подвиж­ната и неподвижната му част. Белегът остава скрит. Хирургът процедира по следния начин – отстранява част от кожата, тъй като в противен случай се появяват нехармонични подплънки. Основната цел на блефаропластиката е да отстрани излишната кожа, като същевременно изглажда останалата така, че тя да възвърне първоначалната си форма и да не покрива миглите.

Долните клепачи
Разрезът се извършва от хирурга под миглите и се продължава до областта на бръчките „пачи крак“. След това лекарят отнема торбичките с мазнина, изглажда кожата и премахва изли­шъка.

В случаите, в които пациентите имат торбички под очите, но по кожата няма много бръчки, интервенцията може да се замаскира във вътрешността на окото. Този метод има предимството да не оставя никакъв видим белег. Той обаче не се препоръчва при възрастни хора, чиято кожа е прекалено отпусната или има много бръчки, тъй като не позволява отнемането на излишната кожа.

 

Блефаропластика: Струва ли си?

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар