9 начина да се преборим със стреса

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Празниците отми­наха, отново сме се хванали здраво за работа. А това винаги е свързано и със стре­сови ситуации. Ето как да ги победим и да превърнем напреже­нието в положителна енергия.

  1. Разтребете бюрото си!

Телефонът не спира да звъ­ни, сроковете ни притискат,

колегите ни питат за хи­ляда неща. Сега ли точно да си разтребвам бюро­то? Нямам време. Да, ама не. 10 минути енергично разчистване ще ни дой­дат много добре. Затваряме вратата, изключваме те­лефона и си подреждаме добре всички документи и записки. Ще разберем какво трябва да се свърши същия ден, какво може да се отложи и какво можем да прехвърлим на друг колега.

  1. Малкото е повече

Италианецът Вилфредо Парето още 1897 г. е формулирал принципа 80/20 – с 20% ста­рание постигаме 80% ефект. За оставащите 20% качество имаме нужда от 80% време и енергия. Затова не се старайте да сте непременно перфектни. Не оставайте вечно последни в офиса.

  1. Мит е, че можем да вършим няколко неща едновременно

Според учените мозъкът ни може да се справя максимум с две по-сложни задачи ед­новременно. Повече просто не става. Или го правим, но с много лош резултат. Или много бавно. Затова върше­те нещата едно след друго, така накрая ще се справи­те по-бързо и по-успешно с всички задачи.

  1. Как да работим по-прецизно

Благодарение на мобилни­те телефони и интернет е възможно да се свързват с нас винаги и имаме възмож­ност да реагираме на нови­те задачи и възможности. Това е голяма помощ, но и голям риск. Не дообмисляме добре нещата, езикът ни става не толкова прецизен, мисленето ни е накъсано. Последствията – работим неорганизирано и правим грешки. Затова по възмож­ност работете на блокове от по 90 минути по вашите проекти. Това е оптимал­ното време да навлезете във фаза на концентрация и да я използвате максимално. След това направете пауза, изпийте чаша кафе или чай или си поговорете 5 минути с колегите. Сега е и времето да реагирате на съобщени­ята в електронната поща и телефона.

  1. Подсидете организма си

Комплексните въглехидрати повишават издръжливостта на стрес. Съдържат се в плодове, пълнозърнести продукти и ядки. Пер­фектната храна за нервите са тиквени семки, кашу и лешници. Магнезиумът в бананите отслабва стреса. Не забравяйте да пиете достатъчно течности. Не похапвайте на бюрото, а си предвидете най-малко 15-20 минути за обедна почивка. Просто имате нужда от това време, за да се заредите отново.

  1. Доверете се на природата

Вечерни масажи с лавандулово или сандалово масло действат благот­ворно. Отпускат стегна­тата мускулатура и ни помагат да заспим. Мо­жете и да изпиете една- две чаши успокоителен чай преди сън. 30 г цвят лавандула, 15 г листа от маточина, 10 г жълт кан­тарион се заливат със 150 мл вряла вода, запарват се за 2-5 минути и се пре­цеждат.

  1. Почивка чрез движение

След напрегнатия ден ни се иска да полегнем на дивана. Разтоварваме се, разбира се, но не си почиваме добре. Стресът се разгражда най-добре с мускулна работа. Актив­ните мускули унищожават хормоните на стреса, акти­вират кръвообращението и така премахват физическото и психическото напрежение. Ще спите по-добре, ако на­правите една разходка за 40 минути след вечеря.

  1. Овладейте чувствата си

Стресовата реакция на орга­низма не е следствие от глед­ката на претрупаното бюро, а от чувствата, свързани с него. Например страх, че няма да се справите. Опитайте се да разберете какво всъщност ви притеснява. Защо новият проект ви плаши повече от обикновено? Който си изясни причините, може да проме­ни нещата. Може да помоли за помощ или да промени ритъма на работа. Не си пи­шете списъци със задачи, а списъци с изпълнените неща. Това успокоява. Напомня ви за моментите, в които сте се справили. Ще ви направи по- уверени в себе си.

  1. Откажете се от прекадените изиск­вания към себе си

Като деца са ни втълпявали, че трябва да сме перфектни или да угодим на всички. Такива неща ни натоварват много. Ако осъзнаем това и решим да намалим изис­кванията към собственото си поведение, ще бъдем много по-спокойни.

+ 4 лесни упражнения против стрес за всеки ден и всяко място

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар