4 упражнения против стрес

Релаксацията в момент на напрежение има няколко позитивни ефекта:

  • Намалява стреса директно, като води до отпуска на мускулите.
  • Отклонява вниманието от грешките.
  • Води до съсредоточаване върху дишането и така прекъсва затворения кръг на натрапчивите черни мисли

Може ли стресът да е полезен?

При стрес надбъбречните жлези произвежда повече адреналин. По този начин се повиша­ва концентрацията и работоспособността. По-големи трудности и предизвикателства изобщо не могат да бъдат преодолени без стрес. Всъщност про­блем се появява тогава, когато имаме чувство­то, че не контролира­ме вече положението. Когато стресът стане постоянно явление. Тогава ще трябва да признаем, че наистина сме в стрес, но да си кажем, че това няма да трае дълго. Такъв оптимизъм разтоварва напрежението.

Упражнение №1

Душ

Застанете прав или седнете на стол. Ос­ъзнайте опорните си точки – стъпалата, ако сте прав, или бедрата и седалището върху стола.

Затворете очи, вслу­шайте се в дишането си.

Представете си, че сте под душа и топла­та вода ви облива от главата до петите и отпуска мускулите ви. Не бързайте, осъзнай­те всички приятни усещания.

Упражнение №2

Дърво

Застанете прав, но ако това е проблем, може­те и да седнете. Разпо­ложете стъпалата си стабилно, сякаш искате да оставите следи в пясъка. Представете си, че те са продължени под земята с корени. По тях къв вас протичат жизнени сокове и енер­гия, те ви придържат здраво към земята, към нещо конкретно. Когато се усетите здраво „вкоренени“, изправете тялото си като ствол на дърво.

Упражнение №3

Допир           

Можете да правите това упражнение във всяка една позиция. Ако седите на бюрото си например и току-що • сте получили стресиращо нареждане или съобщение, отделете няколко минути, за да се съсредоточите върху : тялото си.

Осъзнайте всички точки на допир с околния свят – бедрата ви върху стола, ръцете ви върху бюрото, дрехите по кожата ви, въздушната атмосфера по откритите части • на тялото ви, косите ви, които докосват лицето.

Упражнение №4

Отпуснати мускули

В моменти на стрес някои час­ти на тялото ни се напрягат, без да съзнаваме или искаме това. Такъв е случаят с очите и околните им мускули, с раме­нете и шията. Ако чувствате напрежение в тялото, помислете да отпуснете първо тези зони със съзнателно разхлабване на мускулите.

Вижте още…9 начина да се преборим със стреса

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар