10 обичайни неразположения – да ги преодолеем бързо! – 2

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

При главоболие, темпе­ратура или стомашни проблеми обикновено се самолекуваме. Дали го правим както трябва?

 1. Хрема

Обикновено тя се дължи на някакъв зимен вирус и про­дължава не повече от седмица. Можете и сами да се справите, ако изтичащият секрет не е гно­ен и нямате температура. Правете промивки на носа с физиологичен серум. Допъл­нително можете да използвате комбинирани препарати про­тив простуда, придружена с хрема и главоболие. С тях обаче трябва да се внимава в случай на хипертония. Най-често те съдържат определено коли­чество парацетамол, затова съществува и риск от предози­ране, ако го приемате отделно. При запушен нос използвайте антисептични спрейове.

Имате нужда от лекар, ако:

 • Имате главоболие, температу­ра и болка между веждите.
 • Кихате често, хремата пред­ставлява бистър секрет, очите
 • ви са зачервени и подути. При децата промивките на носа остават най-доброто средство.
 1. Киселини

Най-често се появяват след хранене и предизвикват паре­не в стомаха и хранопровода. Ако това ви се случва рядко, няма нужда да се консултирате с лекар.

Използвайте лекарства против киселини или такива, които обвиват и защитават стомаш­ната лигавица – в аптеката има изобилие от подобни препара­ти. Преди лягане избягвайте течните храни и спете на до­пълнителна възглавница, за да бъде главата на високо.

Имате нужда от лекар, ако:

 • Паренето в стомаха продъл­жава повече от 72 часа и се ус­покоява само когато хапнете нещо.
 • Притискаща тежест тръгва от стомаха и се изкачва към сърцето или пък слиза към бъ­бреците при възрастни хора – консултацията е спешна.
 1. Стомашни болки

Причините може да са най- различни в зависимост от разположението на болката. Ако става дума за предменструален синдром или тежест след хранене, можете и сами да се справите. Взимайте лекарства против спазми, но в продължение на не повече от два дни.

Имате нужда от лекар, ако:

 • Появяват се болки при ури­ниране, кръв в урината, втри­сане.
 • При жените – цветен вагина­лен секрет, липса или закъсне­ние на менструацията, силна болка от едната страна на корема с повръщане.
 1. 3anek

Ако ходите по голяма нужда по-малко от три пъти седмич­но, вие имате хроничен запек. Това е опасно неразположение при възрастните хора и мал­ките деца. Ако има конкретна причина за него, която може­те сами да определите (стрес, лошо хранене) това означава, че ще отмине и не е необходимо да се консултирате с лекар. Можете да взимате леки лаксативи, но не по-продължително от няколко дни. Има и средства за незабавен ефект, които не могат да бъдат употребявани по-често от веднъж в седми­цата. Пийте чаша студена вода всяка сутрин на гладно и през целия ден още литър и половина. На­блегнете на храните, богати на фибри.

Имате нужда от лекар, ако:

 • Повръщате.
 • Появяват се силни болки в корема.
 • Изпотявате се.
 • При децата за приготвяне на бебешкото мляко може да се използва минерална вода с ви­соко съдържание на магнезий.

Допустими са и слабите лаксативи. Малко бебе, което не е имало изпражнения през целия ден, плаче силно и отказва да се храни, трябва бързо да бъде заведено на лекар.

 1. Разстройство

Течни изпражнения повече от три пъти дневно – това е стомашно-чревно разстройство. Появява се често като следствие на чревна инфекция. Ако продължи не повече от два-три дни, няма нужда от лекарска консултация. При липса на температура поискайте в аптеката лекарство за забавяне на чревния транзит. Ако имате температура, ви трябва антисептично средство за червата. Хранете се повече с ориз и нишестени храни. Избягвайте плодовете и млечните продукти с изключение на киселото мляко.

Имате нужда от лекар, ако:

 • Разстройството се появява след период на запек.
 • Има кръв в изпражненията.
 • Температурата е над 39 градуса.
 • Връщате се от тропическа страна.

При децата след двудневно разстройство трябва да се потърси лекарско мнение. От аптеката можете да вземете рехидратиращи средства. На кърмачетата трябва да се дава мляко без лактоза, докато траят симптомите.

Интернет съветва

В мрежата здравните сайтове и форумите могат да ви ориентират към евентуална диагноза, но във всички случаи тя си остава евентуална. Всеки човек би я интерпретирал според присъщата си психическа нагласа – или неоправдано оптимистично, или с нарастваща паника и страх от най-лошото. Отнасяйте се предпазливо към всяка информация в интернет, още повече, ако тя се отнася до здравословен проблем.

10 обичайни неразположения – да ги преодолеем бързо! – 1

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар