10 обичайни неразположения – да ги преодолеем бързо! – 1

При главоболие, темпе­ратура или стомашни проблеми обикновено се самолекуваме. Дали го правим както трябва?

 1. 3ачервени очи

За зачервените и леко парещи можете и сами да се по­грижите, ако симптомите не продължат повече от 36 часа. Ако носите лещи, сваляйте ги и почистете очите с хладка преварена вода или с физи­ологичен серум.

Имате нужда от лекар, ако:

 • Болката е силна и се проявява само в едното око.
 • Имате зрителни смущения – неясни образи,стеснено зрително поле.
 • Очите са залепнали сутрин­та.
 • Клепачът е подут, зачервен и болезнен.
 1. Главоболие

Обикновено то е невинно и остава без последствия. Можете u сами да се справите, ако симптомите са ви позна­ти и главоболието ви напада рядко. Парацетамолът трябва да бъде първият ви избор. Може да го редувате с ибупрофен, който е нестероидно противовъзпалително лекар­ство. Избягвайте аспирина.

Имате нужда от лекар, ако:

 • Болката е необичайна, много силна и внезапна.
 • Появяват се смущения в говора, походката или зре­нието.
 • Температурата е повишена, светлината дразни, има позиви за повръщане.При децата използваме парацетамол в подходяща за теглото им доза. Ако главо­болието продължи повече от 24 часа и е придружено е температура и повръщане или пък с необичайно сърцебиене, бързо се консултирайте лекар. 

Трите златни правила на самолечението

 1. Не се самодиагностицирайте! Идете на лекар!
 2. Един отделен симптом може да третирате без лекарска консултация в продължение на не повече от три дни. Ако има комбинация от два симптома, този срок спада на два дни.
 3. Четете внимателно листовките на лекар­ствата.
 1. Температура

За повишена се смята температурата над 37,5 градуса. До 38,5 няма нужда от специално лечение. Ако този симптом остава единствен и продължи само до два дни, нямате нужда от лекарска помощ.

Антипиретичните лекарства се препоръчват при температура над 38,5 градуса. Вземете най-напред парацетмол. Можете да го редувате с противовъзпалителни лекарства(ако не става дума за вирусно заболяване).

Имате нужда от лекар, ако:

 • Температурата надвишава 40 градуса.
 • Появяват се много силни болки, втрисане, повръщане, болка в гърдите или корема – викайте бърза помощ!
 • Връщате се от тропическа страна.
 • Страдате от диабет или сърдечносъдово заболяване.При децата температура под 38,5 градуса не изисква специални мерки. При нужда се дава парацетамол. Ако става дума за бебе под 2 месеца, незабавно потърсете лекар.
 1. Кашлица

Дрезгава, свиреща, влажна или суха? В зависимост от типа на кашлицата лечението е различно. Ако просто сте се простудили и кашлянето не ви смущава особено, вземете няколко прости домашни мерки. Във всички случаи облекчаващо действат инхалациите с подходящи билки или ароматни масла – влажният въздух има бърз благоприятен ефект. При влажна кашлица с отделяне на храчки се използват експекторанти три пъти дневно. Забранени са лекарствата, съдържащи кодеин. За суха кашлица има специфични сиропи, които облекчават напъните и осигуряват спокойна нощ, ако се взимат преди лягане.

Имате нужда от лекар, ако:

 • Температурата е висока и чувствате болка в белите дробове.
 • Кашлицата е силно дрезгава, лаеща или променя гласа.
 • Влажна кашлица, придружена с изпотява­не, бледост на лицето и трудно дишане при възрастни хора.
 • Суха кашлица със затруднено дишане, изпотяване и посиняване на устните. При децата не се използват никакви сиропи преди 2-годишна възраст. Свиреща кашли­ца, появила се между октомври и февруари, говори за бронхиолит и трябва да се потърси лекар.Когато малкото дете не се чувства добре, решаващо значение за лечението има лекарското мнение.
 1. Болки в гърлото

Баналното „драскане“ в гърлото през зимата трябва да се следи, защото може да се окаже ангина. Ако нямате температура и прег­лъщането не е силно болезнено, можете да минете и без лекар.Използвайте хапчета за сму­чене или спрейове за гърло, които често освен антибактериално имат и обезболяващо действие, но не продължа­вайте лечението повече от три дни.

Имате нужда от лекар, ако:

 • Чувствате непоносима болка при навеждането на брадичката надолу и имате температура.
 • Симптомите продължават повече от 48 часа. При децата не се използват хапчета за смучене преди 6-годишна възраст.

10 обичайни неразположения – да ги преодолеем бързо! – 2

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар