5 мита за диетите

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

За различните диети можем да намерим всякаква информация – и в специализирани книги, и в ин­тернет. Не всички от тях обаче са достоверни, а някои дори отдав­на са отречени. Предлагаме ви 5 от най-честите заблуди на тема „над­нормени килограми“, които често не просто забавят процеса на отслабва­не, а и вредят на здравето.

1. От алкохола се пълнее

И да, и не. Всички навярно знаят, че алкохолът е много калоричен. В 50 мл водка например се съдържат око­ло 140 ккал., а в бутилка бяло вино

380 ккал. Не всеки обаче пълнее от алкохола. Досега учените не успяват да докажат, че спиртните калории по­вишават телесната маса, но повечето специалисти наблюдават, че слабите хора слабеят при консумация на ал­кохол, а склонните към напълняване

пълнеят още повече. Защо? Най-вероятно вина за това има инсулинът, чието ниво значително се понижава под влияние на алкохола. Спиртът доставя на организма т.нар. празни калории, а енергията, която получа­ваме от него, временно затруднява получаването й от други източници. Според нови изследвания, публи­кувани в American Journal of Clinical Research, приемането на 24 мл чист етилов алкохол забавя изгарянето на липидите със 73%. Същото се случва и с въглехидратите. Затова всичко, което хапнем, докато пием алкохол, далеч по-лесно ще се натрупа под формата на мазнини.

Французите пият много вино, но Ня­мат особени проблеми!; килограмите – това може да се обясни с начина им на хранене. Т.нар. бирени коремчета са приоритет най-вече на хората, ко­ито прекаляват с бирата, храната и заседналия начин на живот. Редов­ната консумация на алкохол обаче може да доведе до затлъстяване на черния дроб и блокиране на функци­ите му, което оказва влияние не само на здравето ни, а и на теглото ни – ко­гато черният дроб не функционира добре, далеч по-трудно е да се сва­лят килограми.

2. Горим мазнини след 20 минутинепрекъснат фитнес

Не е задължително. При интервални тренировки можем да изгорим два пъти повече калории за два пъти по-кратко време. Този вид физическо натоварване се базира на промен­ливо изпълняване на упражнения – първо много интензивно, а после бавно. Най-простият пример за това е редуването на бягане за здраве със спринт. Започваме с 5-минутни се­сии, в които 10 секунди спринтираме, а 20 – бягаме бавно. Когато свикнем с натоварването, постепенно уве­личаваме продължителността на тренировката до 20 минути. Защо това е по-подходящо от обичайни­те, изпълнявани в еднакво темпо упражнения? Промяната в темпо­то действа по-добре на метаболизма и горенето на калории продължава дори след края на тренировката. Ос­вен това подобрява издръжливостта и дишането. Не забравяйте обаче за добрата предварителна загрявка, за да се предпазите от евентуални кон­тузии. За аматьорска тренировка е достатъчно да се качите за 10 минути на колелото (обикновено или стационарно) и да въртите педалите, редувайки по една минута бързо и с много бавно темпо.

3. Колкото по-малко ядеш,толкова повече отслабваш

Откровена лъжа. Организмът ни мно­го бързо се научава да трупа запаси. Биологично ни е заложено да оцеля­ваме при трудни условия, а липсата на храна е сигнал за тялото ни, че усло­вията са изключително тежки. Когато не доставяме на организма достатъч­но енергия, се повишава нивото на невропептид Y – невротрансмитера, който информира тялото за появата на глад. Увеличаването на количеството невропептид Y повишава апетита, мо­тивирайки гладния човек да потърси храна, забавя метаболизма и термоге- незата, повишава нивото на инсулина и минимализира изразходването .на енергия, докато не приемем ново „го­риво“. Този механизъм работи еднакво и при хората, и при животните, пред­пазвайки ги от гладна смърт. Затова най-успешният метод за отслабване е да ограничите калоричността на храната, а не на количеството й.

4. Колкото повече целулоза,толкова по-добре

За съжаление, с нея също може да се прекали. Възрастен човек тряб­ва да поема по около 40 г целулоза дневно. Как е възможно да се пре­кали с тази толкова здравословна и горещо препоръчвана съставка в ди­етите? Оказва се, че приемането на прекомерно количество целулоза за­труднява усвояването на витамините A, D, Е и тези от групата В. Освен това може да раздразни червата, да доведе до подуване на корема и на­рушено храносмилане, както и да затрудни правилното отделяне, кога­то отново ограничим количеството й в диетата.

5. Пий колкото може повече течности

Както във всичко, така и при пиене­то на вода и други течности по време н отслабване трябва да има мярка. Изпивайки много големи количества, можем да залъжем глада, но и да „измием“ важни микро- и макроеле-елементи от организма, чиято доставка по време на диета е ограничена. Два литра течност напълно задоволяват нуждата на организма.

Не е необходимо да пиете вода по временна физически упражнения, а по-скоро след приключването им. Какво ни грози, когато пием пре­ди аеробика, влизане в басейн или по време на бягане? Усещане за те­жест, неприятно чувство в пълния с вода стомах, оригване, колики. Както не трябва да се тренира веднага след хранене, така не бива да тренирате и непосредствено след приемане на голямо количество течности.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар