5 смъртни гряха във фитнеса

Упражненията се доказаха като важен фактор в добро здраве, независимо от възрастта и нивото на напрежение. Въпреки това те могат лесно да се окажат и опасни ако не се избегнат някои често срещаните грешки, пропуски, дозировката и подходящи предпазни мерки. Всяко претоварване или неуспех при съобразяването  с моментните възможности може да доведе не само до физическа травма, но и до емоционален дисбаланс – чувство на изтощение и безсилие. Ако искате да оптимизирате вашите тренировки и да намерите най-добрия възможен начин за това е наложително да се намери най-добрата комбинация от мотивация и способност. Ние ви помагаме в тази насока с тези пет смъртни гряха при тренировките.

1. Пропускането на загрявката
Рязкото натоварване с няколко упражнения ще ускори значително сърдечната честота и поставя неподготвените мускули и стави на висок риск от наранявания. При начинаещите бързото повишаване на сърдечната честота може да причини замайване, гадене, умора и в крайни случаи дори сърдечна недостатъчност и инсулт. Мускулите се нуждаят от време за да се адаптират към изискваните усилия по време на упражненията. Преди да се насочите към тежестите във фитнеса или към редовните кардио тренировки, отделете няколко минути за постепенно подготовка на тялото си за по-сериозна активност – като разходка по пътеката.

2. Да скачате в сауната или горещата вана веднага след тренировка
Високите температури могат да бъдат вредни за тялото, което е загрято и в резултат кръвоносните съдове се разширяват. Организмът има нужда от охлаждане за да доведе сърдечния ритъм обратно към нормалното и да възстанови нормалния поток на кръвта към органите. Високите градуси в сауната и горещата вана може да предизвикат виене на свят, умора, гадене или по-лошо – прегряване, сърдечна недостатъчност или инсулт. Вместо това, опитайте студен душ или си дайте време за да успее сърдечния ритъм да се забави към нормалното преди да използвате сауната или джакузито.

3. Да задържате дъха си докато се натоварвате
Задържането на дъха, както при вдигането на тежести, кръвно налягане се увеличава драстично, което води до виене на свят, гадене, херния, сърдечна недостатъчност или инсулт. За да се избегне създаването на висок вътрешен натиск, вдишайте и издишайте с всяка фаза на упражнението и дишайте нормално по време на кардио упражненията.

4. Да се натоварвате повече от колкото позволява физическото ви състояние
Ясно е, че всеки иска да получи максимална полза от своите тренировки с най-малък риск. Но това трябва да бъдат предвидено по-рано – в зависимост от редица важни фактори – като например дали сте над 45 години, дали имате високо кръвно налягане, висок холестерол и наднормено тегло, дали пушите. Ако на два от тези критерии сте отговорили с „Да“, повярвайте, че вие сте с повишен риск от сърдечна недостатъчност, диабет и инсулт. Упражненията са наистина най-доброто нещо, което можете да предприемете за да се подобри състоянието ви, но ако започне без необходимите инструкции от инструктор ще си причините повече вреда отколкото полза.

5. Да тренирате над определено ниво на сърдечния ритъм
Продължителното натоварване на сърдечния ритъм до максимум, ненужно стресира сърцето и белите дробове. Когато темпото е близо до максималната си норма, възниква вероятност от  неизправност. Няма нужда да натоварвате така сърцето си за да го подсилите или за да изгаряте повече мазнини. Дори ако сте здрави, препоръчителният норма е 55-85% от максималния пулс.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар