50 начина да гориш калории (без да се потиш) – част 1

Жените с божествени тела имат една малка тайна, която специалистите в отслабването ни довериха – те използват всяка възможност да раздвижат мускули и да подобрят начина си на хранене.

Ето 50 идеи по темата. На кого му трябват часове във фитнеса и изтощителни диети, когато можеш да постигнеш фантастични резултати толкова лесно?

 

 1. Вземай витамин D

Жените, които страдат от недостиг на „слънчевия“ вита­мин, по-трудно и бавно губят тегло. Може да си го набавяш от мазни риби, яйца, черен дроб или под формата на таблетки. За последното се консултирай с лекар за дозата.

 1. Пий кафе

Изследванията са показа­ли, че кофеинът увеличава ско­ростта, с която гориш калории. Затова го има в състава на мно­го от кремовете за намалява­не на обиколката на талията и бедрата.

 1. Спи повече

Ако в продължение на дни спиш по по-малко от 4 часа на денонощие, метаболизмът ти ще се забави. С риск да се повто­рим, ти казваме: нужната доза сън е от 7 до 9 часа.

 1. Върши неща с ръцете си

Може да завиждаш на жените, които разполагат с домашна помощничка или детегледачка. Ти обаче имаш огромно предим­ство пред тях – готвиш и чис­тиш сама, което означава, че гориш калории през това време.

 1. Носи крачкомер

Той ще ти покаже реал­но колко се движиш ежедневно и ще те мотивира да правиш по няколко крачки повече всеки нов ден. Добра опция е Samsung Pedometer за 29 лв. от „Техномаркет“ или PedoBasic за 21 лв. от онлайн магазин insportline.bg.

 1. Яж по малко, нo често

При повечето хора тялото изразходва повече енергия да смели малки порции храна на всеки няколко часа, отколкото ако трябва да усвои същия брой калории, но поети в 3 хранения за целия ден.

 1. Бързай

„Движи се така, сякаш закъс­няваш за важна среща“, съветва треньорът на Дженифър Лопес, Гунар Петерсон.

 1. Смей се

10 минути смях на ден е рав­но на 50 калории. Представи си колко ще изгориш, ако се видиш с приятели за 2 часа!

 1. Закусвай

Така изпращаш на тялото си сигнал, че не си гладна. То, от своя страна, започва да изга­ря мазнини, без да се стреми да ги складира. Това се случва дори когато извършваш обикновени дейности като писане на мейл.

 1.  Правилото на 5-те минути

В края на всеки час на работа отдели по 5 минути да се раз­движиш или разходиш, особено ако работиш пред компютър или в седнало положение.

 1.  Малко въглехидрати, много фибри

Храните, богати на фибри, отнемат повече време на храносмилателната ти система от останалите. Сред тях са спа­накът, броколите, аспержите и карфиолът. Така се чувстваш сита по-дълго време и по-малко ти се ще да гризеш вредни неща като чипс или бисквити.

 1.  Раздвижи се

Когато си на работа, използвай обедната почивка, за да се разходиш. Ако нямаш тол­кова време, качи се няколко ета­жа по стълбите нагоре.

 1.  И отново – движи се

Можеш да изгориш 350 калории повече на ден, ако се стремиш да правиш повече движения, отколкото ситуацията налага, показва изследване на известната американска клиника „Майо”

 1.  Сложи балеринки в чантата си

Едва ли имаш място за мара­тонки, пък и със сигурност няма да си толкова стилна в тях. За сметка на това едни балетни пантофки спокойно могат да намерят място в дамската ти чанта, за да ги нахлузиш всеки път, когато ти се удаде възможност да повървиш повечко.

 1.  Не вечеряй късно

Toвa може да се отрази неблагоприятно на съня ти и да те накара да пропуснеш закус­ката.

 1.  Изпъни се

Добрата стойка не само те прави по-висока, но и работи за коремните ти мускули.

 1.  Пий повече

Говорим за вода, разби­ра се. Колкото си по-дехидратирана, толкова по-слабо работи метаболизмът ти. Ако през деня пиеш достатъчно количество течности, нивото на метаболизма ти ще се пови­ши с цели 30%, доказват немски учени.

 1.  Внимавай със захарта

Тя кара тялото да отделя инсу­лин, който пък „придвижва“ захарта към клетките, където тя се използва за гориво или пък се складира под формата на маз­нини.

 1.  Приклекни…

…Когато ти се налага да вдигнеш нещо от пода, не се навеждай. Така ще предпа­зиш гръбнака си и ще направиш упражнения на краката.

 1.  Дъвчи дъвка

Ще изгориш някоя и друга калория повече и ще се застра­ховаш срещу това да похапваш постоянно нещо, особено докато готвиш.

 1.  Спи добре

Без да знаеш, когато си недоспала, си по-склонна да се храниш с нискоенергийни и вред­ни храни. Освен това умората те кара да не се движиш.

 1.  Върви, докато говориш

Когато разговаряш по мобилния си телефон, се стреми да кра­чиш наоколо, а не да седиш.

 1.  Сменяй страните

Ако носиш тежка чанта или пък дете, на всеки 5 минути се стреми да преместваш тежестта от едната на другата страна – така тонизираш по-голям брой мускули.

 1.  Слушай бърза музика

Бързият ритъм ще те накара да гориш повече калории, особено ако се движиш в такт с музиката, докато крачиш.

 1.  Готви

По-здравословно е. Освен това за времето, през което ще приготвиш вечеря и почистиш след себе си, ще си изгорила доста повече калории, отколкото ако седиш на дивана и чакаш доставката на пица.

 

 

 

 

 

Продължение …

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар