Спортът и градът

Дори и в хладните дни има слънчеви часове, в които е най-приятно да се раздвижите навън. Използвайте всеки удобен момент, за да направите няколко упражнения на открито, да потичате, да покарате колело, ролери – редувайте удоволствията!

 

Джогинг, стречинг, стрийтбол, йога и гимнастика на от­крито, каране на скейтборд, ролери и велосипед – все различни движения, обединени от едно – че са навън. Това е тайната за добра форма на звездите: Мадона, Лив Тайлър, Рийз Уидърспуун, Никол Кидман, Кейт Бекинсейл, Риана… Те задължител­но редуват удоволствията от дви­женията на открито, рядко се задово­ляват само с едно от тях. Защото за хармонично тяло трябва да се раздви­жат различни групи мускули, и колкото по-голямо е разнообразието, толкова по-лесно ще се адаптират те. Когато мускулите разпознаят упражнението, с доста по-малко усилия ще се изразход­ват повече калории.

Екшън в парка

Загрейте мускулите 5-10 минути с бърз ход, като вдигате ви­соко коленете и заедно с това правите упражнения с ръцете. Така ще повишите телесната температура и ще активи­зирате сърдечния ритъм. След това направете гимнастика за 20-30 минути и после си отде­лете 10-ина минути за отпуска­не и възстановяване. Няколко изпитани упражнения:

Разтягане. Използвайте гърба на пейка за опора и направе­те разтягания напред, назад и встрани на гърба. Държейки се с една ръка за облегалката, вдигайте краката последователно един след друг назад и встрани.

Лицеви опори. Опрете се на пейката и направете 2 до 4 серии лицеви опори от 5 до 10 броя.

Коремни упражнения. Стъпете върху пейката и се опрете с ръце назад, така че торсът да е вдигнат във въздуха. Стегнете седалищните и коремните мускули. Вдигайте единия и другия крак последователно и стягайте 10-15 пъти.

Карайте велосипед
Все още има дни, подходящи за разходки на две ко­лела. Модно е, защото така се поддър­жа добра физика, екологично е и много удобно, за да се стигне от едно място на друго в големите задръствания. Но за да има ефект, трябва да се практикува редовно и да се спазва определен ритъм. Препоръчваме ви този вид спорт поне три пъти седмично, като обмислите предварително откъде ще минете. Изберете маршрут, който не е нато­варен с автомобили, или повъртете педалите извън града, сред природата. За един добър сеанс първо карайте 10 минути на ниска предавка, за да загреете тялото. След това превключете на по- висока предавка за около 15-20 минути и последните 5-10 минути отново намале­те темпото.

Модулирайте трудността чрез скоро­стите. Колкото повече въртите педа­лите на ниска предавка, толкова повече натоварвате сърцето. Ако превключи­те на по-висока предавка, ще увеличите натиска върху педалите и ще накарате мускулите на бедрата да се раздвижат. А с честата смяна на позата, в която се­дите, ще натоварите още гръбначните и коремните мускули.

Карайте за удоволствие: ако се измори­те, спрете да отпочинете. Не е нужно да карате с часове, стига да е достатъч­но често и редовно.

 

Ролери по булеварда
Прекрасен град­ски спорт, в който не само натоварва­те голяма част от мускулите, но трени­рате своето равновесие и координация и може да го практикувате, където и когато пожелаете. За да усетите ефек­та от грациозните движения, е жела­телно да се качите на ролери поне два пъти седмично за около час. Тренират издръжливостта, стягат коремните и седалищните мускули, оформят строй­ни и красиви крака.

Бърз ход, разглеждайки витри­ните
Продължителните разходки при­нуждават организма да изгаря мазнините, но при условие че продължават най-малко 1 час. Бързото ходене не е толкова нато­варващо за ставите и сърцето, колко­то тичането. Хубаво е да си планирате маршрут, в който има улици за изкачване и слизане. Ако сте в голям магазин, не из­ползвайте ескалатора – предпочитайте стълбите! Целта е да направите поне 10 000 стъпки. С тях ще тонизирате цялото тяло не само мускулите на краката.

ПЛОСЪК КОРЕМ – най-накрая!

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар