Да махнем солта от масата!

Правилото „колкото по- малко, толкова по-до­бре“ важи с пълна сила за солта. Слабата употреба на този продукт може да доне­се сериозна полза за здра­вето. Но безсолната храна не е нещо, към което да се стремят много хора. Така че истинско спасение, а също и източник на разнообразие и удоволствие за нас могат да бъдат обикновените под­правки, които присъстват по магазините в изобилие. Ползата от намаляването на солта в дневното ни меню би могла да бъде доста голяма. Тя е доказана при пациенти с хипертония (солта в голямо количество провокира по­вишаване на артериалното налягане, което води до ри­скове за здравето). Има дан­ни и за това, че безсолната диета е полезна за диабети­ците (при това не само при инсулинозависимата форма на това тежко заболяване, а и като профилактична мярка при сенилния диабет, кой­то се развива с възрастта). Интересно научно изслед­ване, проведено във Фин­ландия, показва, че хората, които са употребявали мно­го готварска сол в течение на 18 години, се разболяват от захарен диабет два пъти по-често, отколкото онези, които ограничават солта. Ос­вен това при завишен прием на сол кръвното налягане на диабетиците моментално се повишава.

Немалка полза от намаля­ването на употребата на сол имат и пациентите с различни заболявания на бъбреците – именно на този орган се пада най-тежката работа по регу­лирането на съдържанието на натриев хлорид (готварска сол) в организма. Класическото правило гла­си: ежедневната доза сол не трябва да надвишава 6 г – по-малко от чаена лъжичка. Повечето читатели сигурно ще възразят, че не използват толкова сол. Но опростеният анализ на дневния порцион показва, че това не е така. Доста сол се съдържа в гото­вите продукти – заводският хляб, консервите, колбасите и месните изделия. От солта се възползват и производи­телите на замразени проду­кти. Затова си струва да се откажем от употребата на тази толкова ценна добавка, когато си приготвяме храната вкъщи – или поне да я сведем до минимум.

10    равила за икономична употреба на сол

 1. Ако не можете да живеете без сол, тогава я смесвайте с различни смлени билки и подправки. Можете да си я приготвите сами, като използ­вате подправки по свой вкус.
 2. Приготвянето на зеленчу­ците в малко зехтин (или дру­го растително олио), както и готвенето на месото на грил, дава възможност да се подчер­тае собственият неповторим вкус на продукта – отпада не­обходимостта да се досолява.
 3. В началото на готвенето прибавете дафинов лист, хвойнови шишарки, семена горчица. Така ароматните компоненти на тези под­правки ще имат повече вре­ме напълно да разкрият своя букет. Ако използвате за тези подправки нещо като пакетче (подобно на чаеното), в края на готвенето можете да ги махнете без проблем, за да не прекалите с подправянето.
 4. Добавяйте ситно смле­ните подправки в готовата гозба 5 минути преди под­насянето на масата – така те ще наситят цялото блюдо.
 5. Преди използването на подправките нежно ги разтърквайте между пръ­стите си (или използвайте мелничка) – така ароматът и вкусът им ще станат по- интензивни и наситени.
 6. Когато пробвате хра­ната на вкус, първо опи­тайте да подобрите вкуса й с други подправки, чак тогава, при необходи­мост, добавете малко сол.
 7. 0тлична подправка, на­право истински съвременен хит е девесилът. Той пре­красно подчертава вку­са на блюдата и напълно може да замени порция сол.
 8. Махнете солницата от ма­сата. По-добре сложете мал­ки вазички с букетчета със зелени (или поне буркан­чета със сухи) подправки. Така и вие, и вашите гости, ще ползвате съвсем невол­но нещо друго, което да замени солта в храната ви.
 9. 0цет с подправки, зехтин с клонка розмарин или друга подправка вътре, чесън – те позволяват да се откажете от солта или от готовите сме­си от подправки за салати.
 10. Ако сами си приготвяте тесто за хляб или пица, мо­жете да се откажете от солта в полза на другите подправ­ки или поне намалете коли­чеството й на половина.

Използваме силата на подправките

Ако сте решили да се откаже­те от солта или личният ви лекар ви препоръчва (заради здравословни проблеми) да намалите употребата й, не се отчайвайте. Нашите вкусови рецептори се „обучават“ дос­та добре. За тях не е проблем да се отучат от соления вкус на храната. Обикновено за такава пренастройка са нуж­ни 2-3 седмици. Ако си по­могнете с пресни подправки, храната отново ще стане за вас наситена с разнообразни вкусове и аромати. Подправките могат да при­дадат нови вкусови нотки на уж познатите блюда, да подобрят храносмилането ви, да активизират работата на ферментите в червата.

 • За подобряване на храносмилането и по­вишаване на апетита: чили, червен пипер, черен пипер.
 • За подобряване отде­лянето на стомашен сок: куркума, хрян, карамфил.
 • За ускоряване процеса на приготвяне на храната (вкл. мазна и тежка): боси­лек, чили, чесън.
 • Срещу подуване и метеоризъм: анасон, кориандър, майоран, кимион.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар