Да, наистина смехът е здраве!

Да се смеем е добре не само за настроение­то ни, но и за здравето.

Ето 11 причини да не забравяме да се смеем по-често.

1.    Намалява риска от сър­дечни заболявания

Изследвания показват, че сме­хът предизвиква разширява­нето на вътрешните стени на артериите, което води до нор­мализиране на кръвното на­лягане. Положителният ефект трае 30-45 минути. Когато се смеем, кръвното налягане се понижава, но когато спрем, то отново остава да се балансира от естествената еластичност на кръвоносните съдове. Това означава, че при склонност към високо кръвно наляга­не и по-напреднала възраст кръвното налягане отново става по-високо. Така че ето го лекарството срещу кръвно – по-често сърдечен искрен смях.

2.    Естествено болкоуспокояващо

Смехът ни помага да забравим за болката. Според направе­ни проучвания хората, които гледат комедийни филми, по­насят изпитването на болка по-лесно.

3.    Служи за масаж на сто­машно-чревния тракт

Когато се смеем, свиваме и от­пускаме мускулите на корема и гръдния кош, което е чу­десен масаж на черния дроб, бъбреците, панкреаса, дала­ка и надбъбречните жлези. В резултат притокът на кръв се увеличава и функциониране­то им се подобрява.

4.    Спомага за регулиране­то на кръвната захар

Изследване показва, че хора­та, които гледат забавни ви­деофилми или клипове след хранене и се смеят, имат по- ниско ниво на кръвна захар, отколкото тези, които гледат сериозен филм например.

5.    Подобрява дишането

Когато се смеете, поемате по­вече въздух и по-дълбоко в дробовете. Това има почист­ващ дробовете ефект. Дълбо­кото дишане е особено полез­но за хора, които страдат от респираторни заболявания като астма например.

6.    Подсилва имунната система

Изследователи са установили, че смехът на­истина стимулира имунната система, като увеличава броя на антителата и подобрява дейността на клетките.

7.    Подобрява качеството на съня

Един от основните фактори, отговорни за проблемите със съня, е изпитването на безпо­койство. Ако се смеем, преди да заспим, можем да прогоним не само негативните мисли и чувства, но и излишното бодърстване.

8.    Намалява стреса

Един от най-ефикасните методи за борба с ежедневния стрес е именно смехът. Дължи се на свойството му да балансира хормоните на стреса.

9.    Подобрява психичното здраве

Смехът има действието на антидепресант. Помага ни да се откъснем от всекидневното напрежение. Успешно бори депресия и чув­ство на тревожност, стимулирайки производ­ството на хормона серотонин – естествения антидепресант. Затова е доказано, че хората с добро чувство за хумор по-рядко страдат от депресия. Смехът повишава самочувствието и ни дава сили да се справяме с различни пре­дизвикателства и конфликтни ситуации.

10.    Помага да отслабнем

Чрез смеха изгаряме доста калории, защото повишава сърдечната честота и ускорява об­мяната на веществата

11.    Дава възможност за сполучливи запознанства

Смехът може да помогне на жените в нами­рането на партньор. Изследвания показват, че мъжете харесват дамите, които имат чув­ство за хумор и се смеят в тяхно присъствие. А експерти пък твърдят, че жените се смеят повече от мъжете.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар