Здрави и бодри през зимата – 1

Край на настинките, зъзненето и сухата кожа! Може и по друг начин! С нашите 31 съвета ще преминете през студения сезон здрави и пъл­ни с енергия.

 1. Пийте повече течности

При температура е особено ва­жно да възстановим течностите, които сме загубили от изпотя­ване. Правилото е да се пие по 0,7 до 1 л повече от обичайното за всеки градус температура над нормалната.

 1. С чорапки в леглото

Не е много секси, но има ефект, ако усетим дразнене в гърлото. При студени крака кръвоносните съдове на лигавиците се стесняват, те се преохлаждат и вирусите лесно ги нападат.

 1. Не се поддавайте на апетита си

През зимата ни се иска непрекъс­нато да дъвчем нещо. Ще издър­жим благодарение на акупресурата на точката между носа и горната устна – натискаме в продължение на 15-20 секунди, действа директно на центъра на апетита в мозъка.

 1. Издухвайте носа си внимателно

При по-високо налягане част от бактериалния се­крет може да попадне в синусите и да ги възпа­ли. Синузитът се познава по болките в областта на лицето при навеждане надолу. Секретът става жълтозелен.

 1. Храна за имунната система

Тя се нуждае преди всичко от витамин C, цинк и белтъчи­ни – това значи да хапваме плодове, ядки и месо.

 1. Почивката е важна

При тежка простуда или грип се откажете от спорта – в проти­вен случай е възможно вирусът да се загнезди в сърцето и да го увреди. Ако имате темпе­ратура, си почивайте у дома, не ходете на работа. Можете да започнете да спортувате след три дни без температура – и то при положение че не се чувст­вате отпаднали.

 1. Грижи за устните

На студа нежната им кожа е особено чувствителна. Добре е два пъти седмично внимателно да ги масажираме с четката за зъби и след това да ги намажем с мед. Не ги облизвайте непрекъснато – това ги изсушава още повече.

 1. Плодов сок за душата u тялото

ЕДНО КИВИ покрива дневната нужда от витамин С. Бананите с техния триптофан ни създават добро настроение дори през мрачни зимни дни. Пасираме и двата плода със сока на един лимон – това е перфектното питие за лошото време.

 1. Не се старайте непременно и във всички случаи да сваляте температурата

Високата температура е средството на организма да се бори с инфекциите. Едва над 39,5 градуса трябва да взимате лекарства срещу висока температура – аспирин например, ако кръвообращението ви е добро.

 1. При кашлица

При хронична кашлица можете да предотвратите бързо следващите един след друг пристъпи със сироп, съдържащ амброксол.

 1. Да успокоим стомаха

При стомашно-чревни инфекции всичко изядено трябва да напусне организма ни. След това има добра „черна“ комбинация срещу разстройство – дъбилните вещества в черния чай (препоръчват се големи количества течности) успокояват червата; флавоноидите в тъмния шоколад регулират загубата на течности; таблетките въглен абсорбират отровите и бактериите и ги изхвърлят от тялото ни.

 1. При кашлица

При хронична кашлица можете да предотвратите бързо следващите един след друг пристъпи със сироп, съдържащ амброксол.

 1. Лук като първа помощ

При болки в ушите е задължително да ви преледа лекар. Като първо средство за облекчаване обаче можете да нарежете на ситно една-две глави кромид лук, да го сложите в марля или найлонов чорап, да го завържете. Леко го притиснете и го сложете в болното ухо. Фиксирайте го с шапка или барета и го оставете за около час да действа.

 1. Събуждане с добро настроение

Естествено, иска ни се да по-лежим още малко. Но има на-чин да направим събуждането приятно – с новите светлинни будилници. Те симулират изгрева на слънцето и връщат лятното настроение. Можете да добавите по радиото или по iPOd и любимата си музика.

 1. Бързо охлаждане

При изкълчване или натъртване бързото охлаждане е много важно – всяка минута закъснение забавя оздравяването с един ден. Ако навън има сняг, е лесно. Иначе натрошете малко лед, сложете го в найлонова торбичка и след това на болното място.

Здрави и бодри през зимата – 2

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар