Хормонално влакче на ужасите?!

Това е от хормоните – казваме го като извинение, когато сме взривоопасни като буре барут, когато ни се плаче, ей така, без причина, когато сме се превърнали в надут до пръсване балон с крачета. И макар просто да се опитваме да се оправдаем, истината е, че изобщо не лъжем. Колкото и да не ти се вярва, сложните спирали на хормоните наистина са определящи до изненадваща степен за онова, което се случва с теб. Ето какво трябва да знаеш.

Прогестеронът, естрогенът и останалите хормони на възпроизводството са като топчета за пинг-понг – подскачат с голяма амплитуда из тялото ни през целия месец и повличат всичко, до което се закачат. Заедно с тях нагоре и надолу се мятат настроенията и килограмите ни. Влиянието им се простира дори върху риска ни да се разболеем от рак на гърдата. И какво излиза тогава: значи сме изцяло подчинени на тяхната милост? Ами не е точно така. Както винаги, информацията е най-доброто оръжие, което може да ни помогне да си извоюваме повече независимост от хормоналния водовъртеж. Затова систематизирахме тук голяма част от известните на науката факти по темата. А типично по женски ще започнем… със скандал.

Хормоните и настроенията ти
Трябваше ми време да установя, че всеки месец по едно и също време изпитвам непреодоли­мо желание да се разделя с приятеля си – разказва Мария, 31 г. – Даже и аз самата не знам как започва разправията, обикновено е от нещо съвсем дреб­но, а пет минути по-късно аз съм истинска раз­валина: плача, треперя цялата и повтарям като зациклила грамофонна плоча, че не мога повече така. И наистина го чувствам – към въпросния момент. Той пък е сащисан и се опитва всячески да ме успокои. Няколко дена по-късно, когато си припомням случката, и аз нямам обяснение какво ме е прихванало. И така до следващия път.

И ние можем от своя страна да се опитаме да успокоим приятеля на Мария – тя не страда от някакво циклично психиатрично разстройство, с нея всъщност се случва нещо съвсем нормално. В седмицата преди да започне мензисът ни, нива­та на прогестерон и естроген в тялото рязко се гмурват надолу. Това може да предизвика раз­дразнителност, чувствителност и много, мно­го лошо настроение. Тоест си готова да драснеш клечката за секунди, а в същото време се чувст­ваш уязвима, имаш усещането, че никой не те обича и животът ти е ужасен. Кофти комбинация, нали? Разбира се, степента, в която симпто­мите се проявяват, е различна при всеки. Някои жени може и изобщо да не ги забелязват, дока­то за други ефектът е опустошителен. „Вече се познавам достатъчно добре – разказва Райна, 33 г. – и в последните дни, преди да ми дойде, не взе­мам никакви важни решения. Хапвам си повеч­ко шоколад, защото имам голямо желание за слад­ко, но не бих обявила на съпруга ми, че искам раз­вод.“ Нещата са най-трагични, когато прогестеронът и естрогенът ударят дъното, обикновено в първия ден от кървенето, но след това облаци­те трябва да започнат да се разсейват. Спортът е в състояние да ти помогне да облекчиш състо­янието си, защото упражненията освобождават ендорфини, които повдигат духа ти. Ако депресията трае повече от две седмиии и е в остра форма, може би си една от 8-те процента жени, които страдат от по-сериозната версия на ПМС, наречена предменструална дисфория, и трябва да обсъдиш възможностите за лечение със специалист.

Изследванията са показали, че този период има още едно проблематично проявление. Естрогеновият спад води до засилено желание да употре­бяваме никотин, по-големи количества алкохол и дори наркотици. Трябва да положиш усилия да не се поддаваш на тези влечения, а ако искаш да се откажеш от цигарите или от някакъв друг лош навик, най-подходящият момент е в първите две седмици от менструалния цикъл, когато нивата на естрогена се покачват.

Вижте още съвети как да се справите с месечното неразположение!

Хормоните и цикълът ти
Хормоните контролират изцяло менструал­ния ти цикъл, така че мензисът е добър инди­катор за проблеми с хормоналното здраве. Вся­ка жена е различна, но се смята, че нормалният цикъл трае между 21 и 35 дни. Тоест трябва да ти идва веднъж на всеки 3-5 седмици. Ако това не се случва, не се отплесвай, а потърси лекарска помощ. Нередовната менструация може да е знак за хормонален дисбаланс, който намалява фертилитета ти. Виновниците биха могли да са ано­малии на щитовидната жлеза или пък синдром на поликистозните яйчници – заболяване, от което страдат 5 – 10% от младите жени, чиито тела произвеждат твърде много мъжки хормони. Тези състояния често остават недиагностицирани или пренебрегвани в продължение на години. Една от причините за това е, че жените с непостоя­нен мензис обикновено вземат противозачатъч­ни, които маскират симптомите, но по никакъв начин не третират самия проблем. Трябва да се въоръжиш с упорство и да си направиш подроб­ни изследвания, за да стигнеш навреме до истина­та за това, което се случва с тялото ти, защо­то никой не е пo-заинтересуван за твоето здраве от теб самата. Други сигнали, че нещо може да не е наред, са акнето, рязкото напълняване, окосмя­ването по лицето или изтънялата коса. Разбира се, невинаги менструалните нарушения са резултат от някаква сериозна здравна запла­ха. Добрият стар стрес също може да се окаже в ролята на хормонален престъпник. Схемата, по която това се случва, е сложна и няма да я опис­ваме подробно, но в крайна сметка в периоди на високо напрежение е възможно да не овулираш и по тази причина да пропуснеш менструация или тя много да ти закъснее.

Хормоните и килограмите ти
Няма как да обвиняваш хормоните за килца, натрупани от повечко хапване и по-малко движе­ние, но за сметка на това е възможно да задържиш от половин до 2 кг вода в двете седмици преди менструацията ти. Някои жени с лош късмет качват дори по 5 – 6 кг водно тегло. Това, разби­ра се, е временно положение. Нормалните движе­ния на хормоните по време на цикъла няма как да са отговорни за трайно напълняване. За да огра­ничиш задържането на вода, приемай по-малко сол и наблегни на калция – по 1000 мг дневно (колкото се съдържат в две кофички кисело мляко) ще ти помогнат да намалиш издуването. Ако то обаче е по-сериозно, личният лекар може да ти предпише лек диуретик, за да изхвърлиш течността. По-опасната връзка между хормоните и показа­нията на кантара е следната: когато нивата на естроген и прогестерон намалеят, хранителни­те ни желания се увеличават и ако се поддадем, можем да увеличим сланинките си. Лошото е, че точно 6 този момент ни се ядат неща, богати на мазнини, захари и въглехидрати. А те образу­ват реални килограми, които няма да изчезнат с идването на менструацията. И така, как да се справим? Според лекарите всяка дейност, която редуцира стреса и стимулира доброто настрое­ние, е в състояние да отвлече вниманието ни от храната. Йога, тичане, игри, разходки – просто избери това, което ти харесва, и го практикувай активно. Освен това гледай да се наспиваш. Как­то вече споменахме по-рано в този брой, изслед­вания са доказали, че когато не ни достига сънят, сме значително по-гладни. И накрая, възможно е хормоналният дисбаланс или синдромът на поликистозните яйчници да предизвикат качване на килограми, които са мно­го упорити и трудно се свалят. Така че ако пълне­еш, въпреки че хранителните и двигателните ти навици не са се променили, консултирай се със спе­циалист.

Хормоните и либидото ти
Хормоните не са единственият двигател на либи­дото, но обикновено жените искат повече секс по средата на менструалния цикъл. За това тряб­ва да благодарим на по-високите нива на естроген и тестостерон. Така природата се опитва да ни накара да се чифтосваме около момента на овулацията, когато сме най-фертилни. Хормоните влияят и върху избора ни на секс партньор: уче­ните са установили, че когато овулират, жените проявяват по-засилен интерес към уверени и самонадеяни мъже, а в останалите дни предпочитат свестните и възпитани типове.

Хормоните и имунната ти система
Хормоналните възходи и падения не могат да те направят по-податлива на настинки и вируси, но пък за сметка на това биха могли да те накарат да се чувстваш по-зле, ако си болна. В определени моменти от менструалния цикъл болестите и дори състояния като астма и диабет се проявя­ват с по-остри и трудни за контролиране прис­тъпи. Същото важи за епилепсията, автоимунните заболявания, главоболията и мигрените. Подозираш, че хормоните те карат да се чувст­ваш болна? Отбелязвай симптомите си на кален­дара в продължение на поне 2 месеца и го занеси при личния си лекар. Той може да ти изпише лече­ние и дори да открие недиагностициран досега проблем.

Хормоните и рискът ти от рак на гърдата
Естрогенът стимулира клетъчния растеж в млеч­ната жлеза, което е добре, докато сме в пубер­тета, но на по-кьсна възраст може да доведе до появата на ракови клетки. Затова хапчетата с естроген – било то противозачатъчни или пред­назначени за жени в критическата възраст – са обект на постоянни изследвания и има данни, че те може да са канцерогенни. Смята се, че хормонозаместителната терапия по време на мено- паузата увеличава риска от рак на гърдата, но по отношение на оралните контрацептиви все още няма категорични данни. Според резултати­те от работата на някои учени е възможно те да качват опасността от заболяване с 20 до 50% при момичетата, които ги приемат. Но макар и да звучи страшно, всъщност сред младите жени този риск е много нисък и дори след увеличението остава незначителен. И така, защо има разлика във влиянието на естрогеновите таблетки при дамите от различните възрасти? Едната причи­на вероятно е, че когато сме млади, организмът ни е настроен да има по-високи нива на естро­ген, докато с напредването на годините излагане­то на големи количества от хормона, които са нетрадиционни за тялото, може да бъде опасно.

Хормоните и кожата ти
Спохожда ли те вълна от пъпки малко преди менструацията? Нивата на тестостерон са в пика си около 14-ия ден от цикъла и съответно предизвикват свръхпроизводство на себум, което води до запушване на порите. Около седмица по-късно запушените пори могат да се превърнат в акне. За да предотвратиш този неприятен ефект, ексфолирай кожата си всеки ден в двете седмици преди мензиса. Така ще почистиш порите и ще ограничиш вредата. И си напомняй, че естрогенът прави и хубави неща за лицето ти – той е виновникът то да е по-меко и гладко от това на мъжете.

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар