Как да се справим с месечното неразположение?

Да се родиш жена е истинска благословия, защото даряваш любов, красота и живот. Но невинаги е лесно да играеш тази роля заради някои специфични физиологични нарушения, които смущават сексуалния живот и самочувствието.

Какви са симптомите на предменструалния синдром?
Седмица преди ежемесечния цикъл започват болките ниско в корема. Гърдите ви се подуват, ставате лесно раздразнителни, имате силен апетит за сладки храни, а главоболието и слабата концентрация пречат на работата ви. При някои жени това състояние се влошава до такава степен, че не могат да вършат обичайните си задължения. Емоциите, които жената изпитва през тези дни, са негативни. Тя се чувства непривлекателна и бързо се уморява.

Коя е причината?
Според медицинските изследвания недостатъчното количество прогестерон провокира предменструалния синдром. Хормонът на радостта – серотонин, също оказва влияние.

Как да преодолеем силния глад за сладко?
Вместо сладкиши и бонбони консумирайте пълнозърнест хляб, ориз и тестени изделия. Тези храни увеличават количеството на триптофан – вещество, благодарение на което организмът произвежда серотонин. Ако не можете да се откажете от бонбоните и сладкишите, трябва да знаете, че те ще покачат рязко кръвната ви захар и това ще ви направи още по-нервни.

Вярно ли е, че кафето увеличава дискомфорта?
То засилва раздразнителността. Ето защо по-добре е да пиете безкофеиново кафе или чай от лайка.

Защо трябва да избягваме солта?
Подуването на корема обикновено се дължи на задържането на вода в организма. Често причината за силното главоболие е именно задържането на вода. А виновник за това е прекаляването със солта. Препоръчително е да я прибавяте умерено към храната си в дните преди цикъла.

Помагат ли физическите упражнения?
Те ще ви направят много по-издръжливи. Заложете на плуването, бързото ходене и карането на колело. Практикуването на спорт спомага за произвеждането на ендорфини – хормоните на щастието.

Може ли липсата на минерали и витамини да усложни предменструалния синдром?
Проведените медицински изследвания показват, че съществува вероятност липсата на определени минерали да прави цикъла по-болезнен. Известно е, че 200 мг магнезий подобряват значително това състояние. Калцият облекчава главоболието, но трябва да се приема всеки ден преди цикъла в количество от 1200 мг. Витамин В6 в доза от 50 до 100 мг помага да не се чувстваме унили по време на предменструалния период. На българския пазар се предлагат продукти на билкова основа, които облекчават предменструалния синдром.

Как да се справим с болезнената менструация?
Всяка трета жена страда от дисменорея (болезнена менструация) през първия ден от цикъла. Тя е по-характерна за младите момичета, като след първото раждане обикновено изчезва напълно, но е възможно да се появи отново по време на менопаузата. Болките се дължат на простагландина – вещество, което предизвиква маточни контракции. Понякога кръвотечението е много обилно, а болката прорязва тялото в кръста и ниско в корема. C тези проблеми можем да се справим с помощта на билките. Най-подходящи са отварите от пелин, лайка, смрадлика и особено див ямс.

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар