Бебето и неговото чувство за хумор

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Още преди да каже първите си думички, бебето ни може да се смее в захлас и това кара и нас, неговите родители, да избухваме в смях. Но дали това наистина е знак за чувството му за хумор?

Още от първите седмици бебето и се опитва да общува. По негов собствен начин то ви казва, че е гладно, че нещо го боли или че трябва да смените пеленките му. Но освен това умее и да привлече погледа ви, да отвърне на усмивката ви и самото то да се засмее. Бебе, което се смее, се чувства добре, а смехът спомага на способността му да мисли и да се развива.

Как да го разсмеете?
Бебето обожава, да го гъделичкате по гушката или обсипвате с целувки коремчето му. Едва навършило 4 месеца, на него му е достатъчен всеки подобен жест, за да се разсмее смее. От тази възраст нататък можете да очаквате и първите му истински изблици на смях.Те се предизвикват при вида на шарената плюшена играчка или като слуша смешните звуци, които издавате. Постепенно то ще открие и играта, която дълго ще бъде една от любимите му: да скриете лице зад дланите си или зад носна кърпичка, а после да му се показвате с весела усмивка. Може да измислите и много други подобни забавления с кукли или марионетки, които ту се скриват, ту се появяват…

Защо тези игри му доставят такова удоволствие?
На първо място, защото детето знае, че изчезналият предмет ще се появи отново. Освен това при тези взаимоотношения възрастният се адаптира към малкото човече, а не обратното, което дава на бебето усещането, че контролира случващото се. А за него, докато все още не умее да се справя със заобикалящия го свят това чувство е особено приятно. Поради същата причина то обожава, когато имитирате физиономиите му или лазите на четири крака – тогава има усещането, че направлява вашите движения. От тези игри до шегите, които то може да измисли, има съвсем малка крачка и бебето ще я направи, щом навърши 9-10 месеца.

И то може да ви развесели
С решителен вид малкият палавник, който едва ходи, се запътва към пердето или покривката на масата и посяга да дръпне. „Не!”, казвате вие с усмивка. Той ви поглежда, сякаш е готов отново да опита и… в последния момент се спира с блеснали, хитри очички. И като че ли иска да ви каже: „Аз мога да ти се противопоставя, стига да поискам, но не го правя, а, напротив, шегувам се и превръщам всичко в игра.“ Така разбирате, че вашето бебе е открило удоволствието да играе със забраните, наложени му от вас, а на всичкото отгоре ви печели на своя страна, като ви разсмива. То не би реагирало така, ако чувстваше, че сте нервирани. Вашата усмивка е тази, която предизвиква и неговите закачки. Бебето настройва своите реакции спрямо тези на околните, като се ориентира по тона на гласа им или по погледа им. Трябва да знаете, че колкото повече смях има в семейството, толкова по-голяма е вероятността бебето да развие своето чувство за хумор.

Внимавайте, когато го карате да се смее!
Гъделичкате го, вдигате го на конче… Бебето се смее, но изведнъж насред веселата глъч смехът му се променя и преминава в плач. Докато се опитвате да го забавлявате, вътрешното му напрежение се покачва и се превръща в нервност. То е едновременно прекалено зависимо от вас, а, от друга страна, не знае как да ви каже да спрете. И тъй като не успява да се справи с всичките емоции, които го заливат, вашето бебе избухва в сълзи. Затова внимавайте да не прекалите! Играйте си с него, но му оставяйте и възможност да се успокои.

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар