Как да сваля досадните последни три килограма?

И още куп въпроси, свързани с теглото ни, които нонстоп ни тровят живота. Крайно време е на това да се сложи край! Виж истината, само истината и нищо друго освен цялата истина за стегнато и здраво тяло.

Ако откажа цигарите, ще напълнея ли?“, „Защо не мога да сваля корема?“, „Има ли начин да си махна целулита, който наистина да работи?“ При всички положения си обсъждала с приятелка тези и още куп подобни „любими“ женски въпро­си, които все не нами­рат окончателно реше­ние. Обикновено ние, не подкре­пяме вайкането на тема „как изглеждам“, просто защото смятаме, че от него полза няма. Но пък сме пределно наясно, че подутият корем и подрусващите се бедра са нещо, което досадно се загнездва в мислите и не оставя човек на мира. Ето защо се потруди­хме да намерим наисти­на задоволителни отговори на най-разпростра­нените женски телесни тегоби, за да може всич­ки ние, сестри по целулит на тая земя, да се наслаждаваме на оста­тъка от лятото на спокойствие!

 

Откакто съм на нова работа, съм заформила коремче, а никога досега не съм имала. Правя коремни преси всеки ден, но не помага. Мога ли да го махна някак?

Ключовата дума в твоя случай е „стрес“ – неиз­менна част от впис­ването в ново място, задължения и екип. Реди­ца научни проучвания напоследък свързват прекомерното количе­ство стрес с натруп­ването на мазнини в областта на талията, тъй като постоянно­то напрежение залива тялото ти с хормони от сорта на кортизол, които складират мазнини именно там. Така че намери средство да разтоварваш: доказано е, че писането, джогингът и йогата са особе­но ефикасни. И продължи да правиш коремни преси, без да се престараваш обаче. Ежедневни­те усилени трениров­ки на пръв поглед изглеж­дат похвално нещо, но те всъщност подлагат тялото на допълните­лен стрес, което го кара да се вкопчи в калории­те. Препоръчваме ти да хвърлиш око и на книга­та „Революцията в здра­вословното хранене“ (18 лв., AMG Publishing), която подробно описва как да отслабнеш и да се презастраховаш срещу ред болести като диабет и сърдечно-съдови проблеми чрез избора на храни с нисък гликемичен индекс.

Има ли някакви упражнения за увеличаване на бюста?

За стягане па гръдната мускулатура – да, но за увеличаването й – уви, не. Гърдите ти са съставени от мазнини, а от мускули, така че можеш да ги „папомаш“. Ако обаче правиш упражнения за гръб, това ще ти помогне да имаш правилна стойка с добре опънати назад рамене, което ще създаде оптическата илюзия, че бюстът е по-голям.

Всички около мен са се юрнали да откажат цигарите. Аз също се замислям, все пак е здравословно, но ме е страх, че ще напълнея. Дали ще стане така?

Абсолютно си права, ­че отказването на цигарите е на мода в момента. Дори ние, сме заразени от него и малкото останали пушачи в офиса размахват електронни цигари. За това, че ще напълнееш обаче, не е задължително да си права. Вярно е, че никотинът, особено в комбинация с кофеин, тушира усещането за глад. Но пък ако се научиш да засищаш апетита с повече плодове, заленчуци и супи, а не със солети, чипс, вафли и прочуе сухоежбина, стрелката на кантарчето няма да мръдне. А ето ти и една любопит­на новинка, свързана с отказването на цигарите: много хора напосле­дък са успели да се отър­ват от кофти нави­ка, след като са прочели книгата „Вече не пуша“ на Алън Кар. За жалост в момента я четем, така че не можем да ти дадем сведение от първа ръка доколко действа наис­тина.

Имам закръглени ханш и бедра, обаче ме мързи да тренирам. Има ли някакво упражнение, което да стяга тази зона, за да правя само него?

Да, т.нар. планк (опора). На пръв поглед изглеж­да фасулски лесно упраж­нение, но всъщност се оказва доста трудно, стига да се направи пра­вилно. Лягаш на пода, облягаш се на лакти и се повдигаш на пръстите на краката в контра- шпиц. Изправяш тяло­то така, че гръбнакът да образува права линия – не бива нито да пов­дигаш задните части нагоре, нито да отпус­каш кръста надолу. В изпънатото като стру­на тяло се крие успехът на упражнението. След като се увериш, че си заела правилната поза, за целта най-добре в началото го прави пред огледало, стегни възмож­но най-много корема и задните части и задръж позата възможно най-дълго. Започни с малки интервали време и постепенно увеличавай минутите. Не е лесно, но пък стяга зоната на ханша и бедрата и опра­вя стойката. (Можеш да видиш клипчета с изпълнение на plank в youtube.)

Започнах да тренирам, а качвам килограми. Как е възможно?!

Не само е възможно, но е и полезно. Защото това означава, че изграждаш мускулатура и чистиш мазнини. В самото начало на тренировъчния план е възможно да трупаш по-бързо мускулату­ра, отколкото да сва­ляш мазнини, и оттам да дойде малкото качва­не. Но дори ако тегло­то ти не се промени особено, пак ще влизаш в по-малък размер дрехи.

Силно се съмнявам, че ако тренирам с DVD-тa вкъщи, ще получа същия резултат, както ако ходя на фитнес. Възможно ли е?

„Да, стига да си наисти­на сериозна и упорита“, твърди Теди Брас – тре­ньор в Бевърли Хилс, който работи с Камерън Диаз. Според него проблемът с домашни­те тренировки е, че човек лесно се разсей­ва. Някой звъни, кучето се мотае в краката ти, започва любимото ти предаване… И в край­на сметка не тренираш толкова дълго и интен­зивно, колкото, ако  си в залата. Разковничето е да се юркаш. „Карам клиентите си да се самооценяват, когато рабо­тят сами. Давам ли всичко от себе си? Това е въпросът, който пра­ви голямата разлика в резултата.“

Откакто се храня здравословно, свалих постепенно и трайно 4 килограма. Искам обаче да сваля още един-два, без да се лишавам от нещата, които ям.

Спри да ядеш след 18 часа. Вечеряй нещо леко и протеиново и след това единстве­ното позволено, дока­то си легнеш, са водата и чаят. Никакви айряни, газирано, сокове или алкохол. От собствен опит твърдим, че формулата работи.

Успях да стигна желаните килограми! Как мога да си угаждам от време на време, без да върна старото тегло?

Поздравления! Първото нещо, което трябва да направиш, е да приемеш идеята, че си преми­нала на нов, здравосло­вен режим. Достигане­то на желаното тегло не означава, че можеш да се върнеш към ста­рия си начин на хране­не, защото така кило­грамите ще се върнат. Но със сигурност може и трябва! – да вър­неш някои неща в менюто си. Започни с най-любимите си храни, но в миниатюрни количе­ства. Ако си падаш по паста например, прибави шепа като допълне­ние към огромна салата, а не цяла чиния като основно ястие, както най-вероятно си правила, преди да отслаб­неш. Хапвай си люби­мите неща веднъж-два пъти седмично и ако е след няколко седмици не си качила килограми, можеш да въведеш още едно любимо ястие седмично. Ако стрелката на кантарчето отскочи вдясно, вече знаеш какво трябва да ограничиш, за ди отслабнеш пак.

С колежката ми сме един размер, но тя яде през цялото време, и то нездравословна храна. Ако аз го правех, вече щях да съм минислон. Къде е справедливостта?

Ами, няма я. Има много фактори, които определят от колко хра­на се нуждаеш: висо­чина, възраст, активност, телесна структу­ра и гени. И тъй като не прекарваш по 24 часа в денонощието с тази личност, нямаш идея какво се случва с диета­та и тренировъчния й режим през останалото време на денонощието. възможно е да си похапва само в офиса или пък да тренира усърд­но всеки ден. Или прос­то дa е благословена с добри гени. Най-важното в случая обаче е след­ното: за какво ти е да се сравняваш с някой друг? Останалите хора нямат нищо общо с теб и нуждите на твое­то тяло.

Откакто започнах да тичам всяка сутрин, ми се увеличи апетитът и сега ям повече. Къде е ефектът на тренировките тогава?

Всъщност проблемът не е в тренировките, а в храните, които изби­раш. Неотдавна прове­дено изследване показ­ва, че жените, които след тренировка хапват пресни плодове и зеленчуци, нискомаслено кисе­ло мляко и немазно месо, се чувстват по-удовлетворени от тези, които ядат паста, кифлички, сирене, бисквитки и пица. И с пълно основание: при прове­ден експеримент с две групи жени, които яде­ли приблизително еднак­во дневно количество калории, жените със здравословно меню сва­лили повече мазнини и килограми. Освен това плодовете и зеленчуци­те са богати на фибри, които запълват стома­ха и тушират чувство­то на глад. Разбира се, има го и ефекта „да се храниш с очи“. Когато сравниш количество­то плодове и зеленчуци, които слагаш в чиния­та си, с количеството висококалорични храни, реакцията е „Боже, кол­ко е много!”

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар