МИГРЕНАТА – ужасната болка, която мъчи жените! – 2

Учените все още не знаят причините за появата на главоболието, но атаките са провокирани от стрес, недохранване, умора и мръсен въздух

част 1

Как да успокоим болката?

Мигрената не може да се  лекува напълно, но има много начини, чрез които да се овладее. Най-важното, което трябва да направите, когато получи­те пристъп, е да си осигурите пълен покой и да ограничите дразнители като светлина и шум. При случайни и леки атаки може да успо­коите главоболието с лед. Потърсете спокойствие в тиха и слабо освете­на стая. Острите и чести атаки изискват лечение с медикаменти. Някои от тях се приемат, за да успокоят болка­та, други се пият системно, за по-дълъг период с превантивна цел. При пристъпи на мигрена много от традиционни­те лекарства, с които облекчаваме гла­воболието, не действат. Подбирането на правилните медикаменти е изключи­телно важно, а това може да стане след консултация с невролог, който да по­стави категорична диагноза и да пред­пише точните лекарства.

Алтернативни методи

Доста специалисти настояват да се пробва успокояване не с лекарства, а със следните изпитани начини:

Автотренинг – осъзнато отслабване на болката. Този метод се овладява под ръ­ководството на терапевт или в тренировъчна група. Подходящ е за профилактика.

Автогенна тренировка. Отпускайте бавно и посте­пенно първо ръцете и крака­та, а след това цялото тя­ло. Това води до вътрешно спокойствие.

Направете си календар. Отбелязвайте кога и в каква връзка ви е заболяла главата. Най-честите причинители са стрес, страх, напрегнатост, промяна на времето, пропус­нати хранения, приемане на определени храни. Така може да си направите изводи и да предотвратите бъдеща мигренозна атака.

Стриктен график. Регули­райте дневния си и седмич­ния си режим. Ако се наложи, дори направете разпределе­ние на дните и седмиците си по часове. Хранете се редовно, спете най-малко 6-7 часа. Това разтоварва и отпуска тяло­то, предотвратява внезапни дразнения.

Спорт. Задължи­телно по половин – един час на седмица. Най-добре трени­райте на свеж въз­дух. Но е важно да подбирате не бър­зи спортове като волейбол, хандбал и кикбокс, при които може да се нарани­те и дори да предиз­викате мигренозен пристъп. Най-добре с да заложите на раз­ходки, джогинг, плуване, каране на вело­сипед. Не се претоварвайте!

Почивайте. Разпускайте 15 минути дневно. Особено полезно е-у а практи­кувате някакъв вид упражнения, може да изберете и медитация.

Акупунктура. Тя повишава инди­видуалния праг на раздразнителност. Необходими са ви 10-15 сеанса, 1-2 сред­но на седмица. Това може леко да натовари бюджета ви, но посещението при лекар ще си заслужава.

Грешната диагноза води до усложнения

Възможно е лекарите да се заблудят и да поставят грешна диагноза на страдащите от главоболие. По официална статистика в Германия това се случва в 50% от случаите. Така се предприема погрешно лечение и болните се мъчат ненужно с години. Всеки трети страдащ от мигрена не знае, че е болен от нея. Тези хора обикновено просто пият болкоуспокояващо, като често то не е правилно дозирано, но така се увреждат черният дроб и бъбреците. Други болни прибягват към лекарства, които водят до пристрастяване. Специалистите съветват при поява на главоболие веднага да се потърси лекарска помощ. То не бива да се подценява като „обикновено“ или „случайно“.

Цезар и Елвис Пресли са сред прочутите й жертви

Сред жертвите на мистериозното заболяване са били Юлий Цезар, английската кралица Мери, американският президент Томас Джеферсьн, писателите Вирджиния Улф, Луис Карол и Мигел де Сервантес, кралят на рока Елвис Пресли. Между страдалците са и художниците Клод Моне, Винсент Ван Гог, Жорж Сьора, на чието име лекарите наричат причинените от мигрената зрителни смущения – „дефектът Сьора“. В списъка с пациенти, борещи се с този вид главоболие, са и имената на изобретателя на телефона Александър Греьм Бел, на немския философ Фридрих Ницше, на бащата на психоанализата Зигмунд Фройд и на композитора Пьотр Илич Чайковски. Сред множеството актриси, които се оплакват от тази болест, са Елизабет Тейлър и Упи Голдбърг.

 

 

Бързо влезте в пролетен тонус!

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар