МИГРЕНАТА – ужасната болка, която мъчи жените!

Учените все още не знаят причините за появата на главоболието, но атаките са провокирани от стрес, недохранване, умора и мръсен въздух.

54-годишната Павлина Пей­чева има болезнен проблем. Често нощем се буди с пул­сираща болка в главата и денят й започ­ва с поредна доза лекарство, което да я притъпи. Понякога се налага да вземе второ хапче, но проблемът не отшумява. Сетивата й се изострят – всеки шум отеква по-силно, всяка миризма се пропива в ноздрите й по-осезаемо, слънчевата светлина е доста по-дразнеща. Павлина се концентрира с мъка, чувства се замаяна, понякога й се гади и се поти. „Това е най-мъчителната бол­ка, която може да си представите! Все едно забиват шишове в мозъка ми“, описва страданието Пейчева. Мигрената е бич за съвременната жена. Изследванията показват, че в последните години от този вид гла­воболие се оплаква един на всеки десет души, а две трети от хората с оплак­вания са жени.

Ужасната болка е известна още от древността. Днес тя се възприема като периодично нарушаване на мо­зъчното кръвообращение, проявено с пристъп от главоболие. Мигрената атакува женската част от човечест­вото още в тийнейджърска възраст, а най-засегнатата група са жени в тру­доспособна въз­раст – между 25 и 55 години. Не е яс­но какви са причи­ните за появата й. Знае се единствено, че се предава по на­следство, тъй като при 90 на сто от страдащите се от­криват родственици със същото оплакване. Учените стигат и до извода, че при много от боледува­щите има фактори, които провокират появата на мигреата – различни, на пръв поглед безо­бидни храни, алкохол, кофеин, проме­ни в климата, менструалният цикъл, постене, пропускане на едно от хране­нията през деня, прекалено много или прекалено малко сън и не на послед­но място – стрес или свръх емоции. Цигареният дим, силната светлина и интензивният шум също могат да по­влияят за появата й.

Защо страдат жените?

„Причината е в дисбаланса на някои хормони. При мъжете основният хор­мон – тестостерон е един, а при жени­те основните хормони са два – естроген и прогестерон. Цикличната работа на тези хормони антагонисти в орга­низма влияе на настроението на жена­та, на нейната работоспособност и самочувствие“, пояснява неврологът Бончо Бонев. Другата причина, пора­ди която жените страдат от мигрена по-често от мъжете, според д-р Бонев, е в надбъбречните жлези. Те изработ­ват женските полови хормони и нару­шаването на работата им води до на­рушение на хормоналния баланс, което провокира главоболието. Затова мно­го често то се появява в предменструалния период. Инфекциите също причи­няват неприятната болка. Главният мозък има т.нар. хемато-енцефалитна бариера, която го пази от проникване на различни вещества и инфекции. Но срещу невроинфекциите тази защи­та не действа. „У една моя пациентка, страдаща от мигрена, беше открита токсоплазмоза – заболяване, което се пренася от котките. Жената гледаше в дома си котка. Но ако оценяваме раз­пространението на всички тези при­чини, то невроинфекциите се срещат доста рядко, у един от триста души. Нарушен хормонален баланс (особено при жените) се отчита на всеки тре­ти случай, а хиперфункцията на надбъ­бречните жлези е практически при все­ки пациент“, разкрива д-р Бонев.

Какви са симптомите?

Началото на пристъпа най-често е су­трин след събуждане, а продължител­ността – от 4 до 72 часа. Смущава се зрението. Пред очите пада „воал от точки“. Тази т.нар. „аура“ продължава около час. След това се появяват пул­сиращо главоболие, повръщане и от­падналост. Болките са от умерени до остри предимно в едната страна на главата. Този вид главоболие се разви­ва постепенно. В началото е локализи­рано, а след това се разпръсква. Засилва се при физическа активност и отслаб­ва, а в някои случаи прекъсва при покой и кратък сън, приемане на малко храна или след повръщане. „Често тези оплаквания се отстраняват само с лекарства и това вреди още повече. Би трябвало да се предприеме цялостна специална терапия“, обясня­ва д-р Анете Бекман-Райнхолд, експерт по това заболяване от Хамбург. При 30 на сто от болните мигренният пристъп има предвестници, кои­то се появяват около едно денонощие по-рано. Те са коренно противопо­ложни – еуфория и хиперактивност, депресия, повишен апетит и липса на желание за хранене. Пациентите се оплакват от гадене, сънливост, по­тиснатост или възбуда, ненаситен глад, раздразнителност към светли­на или шум. При две трети от жени­те, които страдат от тази болест, мигренозните пристъпи съвпадат с менструалния цикъл (т.нар. „мен­струална мигрена“). Някои чувстват слабост или изтръпване в крайници­те, виждат двойно, втриса ги, гово­рът им се забавя.

 

продължение…

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар