Голямото спане

Сън – дълъг, напоителен и спокоен, който те кара да се чувстваш като нова на сутринта. Онзи сън, който отдавна не ти се е случвал. Но това е на път да се промени…

Представи си, че има лекарство, което може да предотврати рак, проблеми с теглото и сърдечните болести. Същото помага и за подобряване на паметта, физическата активност и дори засилва имунитета.

Освен това не е горчиво няма странични ефекти. Странното е, че едва 30% от нас се възползват от него.

Да, правилно предположи – говорим за съня. Знаеш, че тялото ти има нужда от него не само за почивка и възстановяване, но и като разкрасително и оздравител­но средство. Въпреки това бли­зо 60% от жените спят под необ­ходимите 7-8 часа на денонощие, дори по-лошо – 18% отделят по- малко от 6 часа за сън. Нищо чуд­но, че недоспиването е причина за 10% от катастрофите по света. „Сънят е не по-различен от диетата и упражненията“, казва доктор Каръл Аш, експерт по съня от Ню Джърси. Знаем, че 10% повече кало­рии на ден, когато ги приемаш регу­лярно, водят до средно 6 кг отгоре за една година. Но не се сещаме, че 10% сън по-малко от необходимия може да има същия ефект. Изслед­ванията са показали, че жените, които спят по 5 или по-малко часа на денонощие, са 3 пъти по-склонни към напълняване от тези, чия­то дневна дажба сън е поне 7 часа. Нашето тяло има нужда от минимум от 4-5 повторения на 5-те фази сън, за да се чувства отпочинало. Първите четири фази са важни за метаболизма, обработването на информация и паметта, докато петата (тази на бързото движение на очите) е важна за регулиране на настроението и за оформянето на емоционална памет. Когато пропуснеш някой от циклите, имунната ти система, сърцето и функционирането на мозъка могат да пострадат. Пощади ги. Време е за оздравителен сън!

 

Какво да направиш за да спиш по-добре?

Какво те държи будна?

Какво става с теб когато спиш по-малко?

 

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар