Повече от уморена

Очите ти се затварят, на предела на силите си си… това е най-малкото, за което да се притесняваш, когато не си доспиваш. Ако спиш по-малко от 7 часа на денонощие, здравето ти сериозно може да пострада

5 или по-малко часа
Средно 5 или по-малко часа сън намалява способността на тялото ти да регулира нивата на кръвната захар, което може да удвои риска да развиеш захарен диабет. Освен това спящите 5 часа са с 50% по-склонни към високо кръвно. Обяснението е повишените нива на хормона на стреса кортизол, който свива сърцето.

6 или по-малко часа
Можеш да си мислиш, че спиш почти колкото трябва, но само две седмици със сън около 6 часа на денонощие ще ти гарантира намалена памет, забавени реакции и въобще усвояване на действителността така, както би го направила, ако си стояла будна 48 часа.

По-малко от 7 часа
Три пъти по-податлива си към банални настинки, защото сънят е отговорен и за регулацията на реакциите на организма към инфекции. Ще имаш и проблем с кг – тялото започва да произвежда повече от хормона, стимулиращ апетита – грелин, и по-малко лептин, който е отговорен за чувството за ситост.

Повече от 8 часа
Както се казва, много хубаво не .. е на хубаво. Така е и със съня – ако превишиш здравословната доза, отново си изложена на риск от диабет тип 2. Освен това спящите повече от 7 часа са с 9% по-пред разположени към инсулт. Затова не наваксвай 5-часовия сън с 10-часов.

 

 

Какво да направим ако страдаме от хронично безсъние?

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар