Танцът на пилон – любимата тренировка за отслабване на Кейт Мос

Танци на пилон – когато чуеш това словосъчетание, първата асоциация, която се появява в главата ти, със сигурност е стриптиизьорка. Това обаче не е точно така.

И ЗВЕЗДИТЕ ГО ПРАВЯТ

Топ моделът Кейт Мос е една от многото известни личности в света, които в последно време се запалиха по танците на пилон. В интернет можеш да намериш много клипчета с нейни изпълнения. В свое скорошно интервю на въпроса как се поддържа във форма, тя отговаря: „Сигурно знаете, че от известно време се занимавам с Pole Dance, това е невероятен начин да се поддър­жаш в тонус – много по-забавен обикновения фитнес. Толкова  е вълнуващо – вместо да се птя над уредите, просто въртя тялото си около пилона.”

Повечето хора все още гледат с подозрение на танците на пилон и недоверие. А не трябва, защото тази сравнително нова разно­видност на фитнеса, тепърва навлизаща у нас, има неве­роятен ефект върху тялото и физическата ти кондиция.

ВИДОВЕ POLE DANCE

Тъй като е все още сравнително слабо разпространен у нас, този вид фитнес често се среща с оригиналното си английско име – Pole Dance. Най-общо, танцът на пилон може да се раздели на три категории:

  1. Първата се нарича „Екзотични танци” се доближава най-много до представата за стриптийз. Набляга се повече на забавлението, отколкото на физическия момент в тренировката.
  2. „Фитнесът на пилон” привлича най-много почитателки. Пилонът в този случай е най-вече средство, на което се изпълня­ват физически упражнения с цел подобряване на кондицията на тялото.
  3. Третата разновидност е „Състезателни танци”. В този случай жените, практикуващи този спорт, излизат на пилона, за да се състезават. Отработват се и се заучават движения, за чието правилно изпълнение се присъждат точки. Важно е да се отбележи, че танците в никакъв случай не са лесни – за изпълнението им са нужни много добра подготовка, дълги тренировки, пластичност и сила.

ИЗБЕРИ СИ СТИЛ

Решиш ли да пробваш, сама можеш да избереш към коя от трите вариации на Pole Dance да се насочиш – зависи дали на първо място поставяш желанието да стегнеш тялото си, или отиваш с нагласата просто да се позабавляваш и разтовариш. И за да си съвсем убедена, че клубовете за танци на пилон нямат нищо общо с баровете и стриптийзьорките, можеш да се запознаеш накратко с исто­рията на тази нова фитнес мания.

ОТ КОГА СЕ ВЪРТИМ НА ПИЛОНА?

фитнесът на пилон е смесица между спорт и изкуство, между сила и ероти­ка. Има исторически сведения, че тези танци са били много популярни още преди повече от две хилядолетия. Аме­риканката Шейла Кели, създателка на програмата S Factor, споделя, че върте­нето, танците и акробатиката около пилон се практикуват от столетия. Целта на танца в древните общества е била да изрази нежната сила и фертилността на женското тяло.

Танцът на пилон се появява в сегаш­ния си вид в края на двайсетте години в Съединените щати, точно в периода на Голямата депресия. По това време е имало много пътуващи театрални и акробатични групи, които изнасяли представления по панаирите в различни градове. Разпъвала се голяма тента, а около нея – множество по-малки, като във всяка от тях можело да се наблюда­ва различно шоу. В някои от палатките млади жени танцували на малки сцени с пилон по средата, Това представление винаги събирало тълпи от въодушевени мъже. Постепенно, през петдесетте години танците на пилон се изместват от палатките към нощните барове. През осемдесетте години на миналия век танците и стриптийзът около пилон се радват на изключителна популярност в САЩ и Канада. През деветдесетте годи­ни американката фоуния Монди-Дитрих отваря студио и започва да преподава изкуството на танца около пилон на обикновените жени. В този смисъл тя може да се счита за основоположничка на модерните спортни танци на пилон. Именно тя пуска на пазара и първото DVD с Pole Dance. Впоследствие новата мания бързо се разпространява по света. Всяка година се организират все повече официални състезания.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…МЪЖЕТЕ СЪЩО ТАНЦУВАТ

Малакамбът е мъжки танц на пилон. При него т.нар. пилон е изработен от дърво, по-широк е на диаметър, а на върха му има нещо като дървена топка. Освен това много често дървените пилони са два, вместо един, като мъжете скачат от единия на другия, показвайки изумителна пластичност и координация.

Вижте Кейт Мос на пилона в действие…

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар