Познаваме ли биокозметиката?

Днес почти всички козметич­ни продукти – кремове, масла, гримове, маски – съществуват в биовариант. Свърши времето, когато от тях се интересуваха ограничен брой хора, пък и сега те са много по-привлекателни на вид и аромат, отколкото преди години, когато се появиха за пър­ви път. Биокозметиката, както и биохраните, не са просто модер­ни – те изразяват стремежа ни да живеем по-близо до природата.

Биопродуктите не се съхраняват добре, тъй като не съдър­жат консерванти
Невярно. В биопродуктите не се допускат вред­ните консерванти парабен и феноксиетанол, но е допустима употребата на други стабилизатори като натриев бензоат и калиев сорбат. Освен това ароматните масла, които са обичайна съставка в биокозметиката, имат съх­раняващо действие.

Съществува био грим
Вярно. Гримовете на растителна основа имат предимството, че предпазват добре епидермиса от външни влияния. Един­ствено при лаковете за нокти все още не е намерен биозаместител на разтво­рителите.

Биопродуктите вина­ги са натурални
И вярно, и невярно. Всичко зависи от това какво разбираме под натурални. Тези продукти се про­извеждат най-вече от растителни мате­риали от биологично чисти райони, но след реколтата те все пак претърпя­ват известна трансформация. Разбира се, съставките им си остават по-ес­тествени от дериватите на петролни­те продукти, както и от синтетичните молекули, характерни за класическата козметика.

Те невинаги са привлекателни
Вярно. Напоследък се полагат много усилия това да се промени, но все пак често биокремовете и лосионите не са така пухкави и топящи се като класически­те продукти, поради липсата на сили­кон в тях. Миризмите също невинаги са приятни в сравнение с химическата козметика.

Могат да се използват при децата
Вярно. Биокозметиката е на растителна осно­ва, в нея се използват много ароматни масла. Известно е, че в чист вид те мо­гат да бъдат опасни, но в продуктите за деца те присъстват в съвсем слаба доза. Без всякакъв риск и при най-малките могат да се използват биосапуни и биошампоани, защото нивото на рН при тях не е агресивно за кожата.

Полезни са за екосистемата и здравето
Вярно. Те предпазват природата, доколкото това е по силите им. Самите продукти, а и опаковките им, са биоразграждащи се и не съдържат синтетични съставки. Предимството за здравето не подлежи на съмнение, защото естествените ак­тивни вещества, от които се състоят, са предназначени да подобрят функ­ционирането на човешките клетки, а не да ги модифицират или стимулират прекалено силно чрез изкуствени ме­ханизми.

Когато не се получава пяна, продуктът не мие добре
Невярно. Наистина биосапуните и шампоаните не се пенят много. Това се обяснява с липсата на петролни продукти и синте­тични вещества в тях. Природните им съставки обаче имат отлично почист­ващо действие.

Биодезодорантите не са достатъчно ефикасни
Невярно. Просто ефектът от употребата им не е така категоричен. Класическите дезодоранти съдържат алуминиеви соли, чрез които се блокира част от потенето. Биовариантите им съдържат растения с антибактериални свойства (санталовото дърво, например), които успешно премахват миризмата на потта, но не и самата нея.

Биопродуктите невинаги отговарят на очакванията
Вярно. Биопродуктите за коса все още не мо­гат да се сравняват с обичайните лакове и гелове, съдържащи химически съставки. Все по-качествени стават балсамите и лосионите за блясък. На­туралните бои за коса съществуват от­давна. И те доскоро не даваха задово­лителни резултати, но вече се появяват много ефикасни продукти. Въпреки това боядисването с тях изисква време, пък и нюансите никога не са достатъч­но наситени.

Биокремовете против бръчки са ефикасни
Вярно. Те се борят успешно със следите на времето, защото са изработени на ба­зата на ефикасни природни продукти като маслото от карите, екстракт от рози, букови пъпки и др. Освен това са обогатени с витамин Е, враг на свободните радикали, и с витамин С, който участва в синтеза на колагена и избистря тена.

Биокозметиката е по-евтина
Невярно. Само кремовете за лице са малко по­евтини от класическата козметика. Всички биопродукти за тяло остават сравнително скъпи.

 

Продуктите с естествени съставки тонизират и заздравяват кожата

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар