Аптека от кухнята

Който иска да направи нещо добро за здра­вето си с помощта на майката природа, не трябва да посяга веднага към лекар­ства. Много средства за лечение може да намерим в кухнята си – в хладилника или на полицата с подправ­ките. Тяхното пре­димство е, че са по­евтини и си ги имаме вкъщи.

  • Лайка – помага на ди­хателните пътища

Ако имаме типичните симптоми на настинката като запушен нос, дразнене на гърлото, ще помогне ин­халация с лайка. Вземете три пакетчета чай от лайка, запарете ги в съд с гореща вода, наведете си главата над съда и дишайте парата десет минути.

  • Броколи – защита на имунната система

Богатият на витамини зе­ленчук стимулира имунната система на организма. Това се дължи на съдържащото се в него вещество сулфорафан.Той се бори активно със свободните радикали.

  • Кайенски пипер – добре е за сърцето

Стимулира кръвообраще­нието, намалява кръвното налягане и напрежението на сърцето. Кайенският пипер дава не само лютивина заради веществото капсаицин, кое­то съдържа, но разширява и кръвоносните съдове..

  • Дук – против болки в ушите

Лукът помага да се прео­долеят бързо болките при възпаление в ушите. Увийте една глава лук в кърпа и я сложете да се затопли в ми­кровълновата фурна или в печката. След това я сложете за 15 минути на болното ухо. Лукът съдържа серни вещества, които действат дезинфектиращо. Когато лукът е затоплен, лековитите пари от него стигат чак до тъпанчето на ухото.

  • Индийско орехче, за да дишаме по-леко

Съдържащите се в него етерични масла освобождават лигавицата и секретите, затова индийското орехче може да се използва успешно при бронхит. Просто смесете половин чаена лъжичка смляно индийско орехче с 2 супени лъжици вазелин, разстелете сместа на памучна кърпа и я сложете на гърдите си за през нощта

  • Зехтин – помощ при запек

Зехтинът съдържа важни мастни киселини, които стимулират жлъчката да отделя сок. Това от своя страна стимулира храносмилането и помага при акутен запек. Изпивайте три пъти дневно една супена лъжица зехтин, разбъркан в голяма чаша с топла вода.

  • Йодирана сол за повече бодрост

Щитовидната жлеза е моторът на целия организъм, тя контролира обмяната на веществата. Тъй като тя произвежда едни от най-важните хормони, се нуждае от „гориво“, т.е. от йод. Затова употребявайте за готвене непрекъснато йодирана сол. Така ще стимулирате обмяната на веществата и ще сте бодри и свежи не само физически, но и психически.

  • Череши за кръвната захар

Няма нищо по-хубаво да си похапваме череши, и свежи, и замразени. Освен това те имат и положителен страничен ефект. Тези плодове съдържат полифеноли, които регулират производството на инсулин в организма. Само 10 череши на ден са достатъчни да регулират концентрацията на захар в кръвта.

  • Хрян за стимулиране на храносмилането

Хрянът е най-добрата възможност да избегнем проблемите със храносмилането. Лютивите вещества, които хрянът съдържа, стимулират дейността на червата. Освен това той действа почистващо, тъй като предотвратява размножаването на бактериите и намалява нивото на холестерола. Между другото, такъв ефект оказват и репичките.

  • Магданоз при възпаление на пикочния мехур

Магданозът облекчава и стимулира отминаването на неприятните инфекции на пикочните пътища. Направете си отвара – две супени лъжици едро нарязан магданоз се запарват в чаша гореща вода. Съдържащите се в тази отвара флавоноиди стимулират дейността на бъбреците и отмиват бактериите. Освен това не забравяйте да пиете и много течности, за да стимулирате отводняващото действие на организма.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар