Антибиотиците – правилната употреба

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Сега е сезонът на кашлиците, хремата и болките в гърлото. Със застудяването зачес­тяват и инфекциите. Често ни предписват антибиотици. Но ако ги взимаме често или неправилно, няма да ни помогнат. С какво трябва да сме наясно, ако ни предпишат антибиотици?

  • При леки настинки добре е отначало да приложим средства от природата. Не е добре веднага да посегнем към антибиотиците, защото има опасност от резистентност. Бактериите са хитри живо­тинки. Те се пренасят лесно и толкова бързо се пригажда към антибиотиците, че вече не към действат.
  • Дали въобще антибио­тикът ще помогне? За­виси дали имате бактериална инфекция. В 80% от случаите на настинка обаче са виновни вирусите. При кашлица с жълтеникаво-зеленикави храчки лекарите приемат, че се касае за бактериална инфекция и дават антибиотици. Това оба­че невинаги е така. В случая едно изследване на гърлен секрет може да установи за какво точно се касае.
  • Странични явления. Ако антибиотикът предизвиква при вас разстройство, сто­машни проблеми, гъбични инфекции или кожни проблеми трябва веднага да съоб­щихте на лекаря си. Той ще ви предпише друг антибиотик.
  • Трябва да довършим лечението си. При анти­биотиците хубаво е това, че още в първите два-три се чувстваме но-добре. Голямо е изкушението да ги спрем. Точно това не бива да правите в никакъв случай! Лекарят ви е предписал точното количество медикамент, който да ви излекува. Не по-малко и не повече. Ако сирете лекар­ството по-рано, ще останат недоубити бактерии и всичко ще започне отначало, само че вече няма да действа.
  • Внимавайте за взаимо­действие с храни. Млечните продукти, например кисело мляко, извара, сирене и прясно мляко, намаляват действието на антибиотика и дори могат да го елиминират. Лекарството трябва да се пие с вода, и то една цяла чаша. Два часа преди и след това се из­бягват млечни продукти. Ако взимате и други медикаменти, обсъдете с лекаря си какви са и дали не.си взаимодействат с антибиотика.
  • Спазвайте указанията за взимане на лекарството. Някои се пият на гладно, други не.
  • За съжаление чревна­та флора се уврежда от антибиотиците.Те не могат да различават добрите от вредните бактерии. Така отслабва имунната система. Затова има пробиотици, които е добре да пиете заедно с лекарството. Те поддържат регенерацията,на полезната чревнафлора.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар