Опасният ботулизъм – какво трябва да знаем, за да се предпазим?

Всяка година се появя­ват десетки случаи на тази рядка болест, която представлява хранително отравяне с домашни консерви, осолени меса или про­мишлени замразени храни.

При неправилно стери­лизиране на хранителни продукти в тях могат да се развият бактери­ите клостридиум ботулинум. Най-благоприятна среда за тях е слабо киселата (рН по-малко от 4,6) при хра­ни, които не изискват дълго стерилизиранещ консерви от зелен фасул, спанак, гъби и червено цвекло, пушени и осолени риби, месо. Конфитюрите и другите кон­серви, съдържащи повече от 50% захар, не представляват опасност. На деца под 1 година не бива обаче да се дава мед, тъй като той съдържа спори, които могат да освобождават токсични вещества. Консервите трябва да се съх­раняват на тъмно и студено място най-много една година. Никога не бива да се консу­мират, когато капакът им е издут или пък отварянето им е прекалено лесно, кога­то се усеща дъх на мухъл или друга неприятна миризма.

Симптомите се проявя­ват от 12 до 36 часа след консумиране на заразе­ните продукти и се изра­зяват в смущения в зрението, сухота в устата, умора, виене на свят, парализа на лицето, която може да достигне ши­ята, крайниците и дихател­ните мускули. Понякога има повръщане и разстройство. При най-малкото съмнение за отравяне трябва да се по­търси лекарска помощ, като най-добре е пострадалият да бъде отведен до болнично заведение. 5 до 10 % от отровените хора умират от дихателна недос­татъчност. За щастие, в пове­чето случаи отравянето при­ключва без последици, при условие, разбира се, че веднага са взети мерки. Те се състоят в прилагане на специфичен противоботулинов серум, както и на широкоспектър­ни антибиотици, витамини, вливания на глюкозосолеви разтвори. В тежки случаи бол­ните се включват на командно дишане.

5 правила на стерилизирането:

    1. Мийте добре проду­ктите, за да премахнете всякакви следи от пръст по тях, почиствайте вни­мателно месото.
    2. Гответе достатъчно дълго храните с месо, пре­ди да ги консервирате.
    3. Измивайте бурканите с гореща вода, проверя­вайте състоянието на капачките.
    4. Варете ги на 95 градуса поне 20-30 минути, след като сте ги затворили херметически. Веднага след това заливайте бур­каните със студена вода.
    5. Пробвайте издръжли­востта на капачките при отваряне.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар