6 ненужно пренебрегвани здравословни храни

… на една ръка разстояние

Някои хранителни продукти са толкова полезни за здравето, че се включват във всевъзможни диети. А за някои други продукти забравяме, защото грешно не ги смятаме за полезни.

Експерти по хранене от САЩ съставили рейтинг от шест здраво­словни продукти, които по някакви причини не попадат на нашата трапеза. Вижте по какви кри­терии е направен подборът: проду­ктите да са попу­лярни, да се прода­ват навсякъде, да са добре познати и най-важното – вкусни. А сега най-после да по­сочим що за продукти са това и защо не представляват интерес за нас.

  • Боб и леща. Те заемат първо място в рейтинга на недооценените продукти. Тези бобови про­дукти са наситени с белтъчини; с влакна, с желязо, с магнезий, ка­лий и цинк. Съществуват стотици ястия от тези бобови продукти, които никак не са скъпи.
  • Дините. Някои хора се въз­държат от дини, смятайки че съ­държат голямо количество захар. Обаче диетолозите настоятелно препоръчват да се ядат повече дини: те са вкусни, сладки, сочни, нискокалорични, наситени с ви­тамините С, А, калий и ликопен. В тях има много вода, затова те са полезни за бъбреците. А дебелата кора защитава тези вкусни плодо­ве от пестициди.
  • Сладките картофи. Някои хора ги изключват от менюто си заради високото количество калории. Обаче диетолозите смя­тат сладките картофи за едни от най-добрите и достъпни зе­ленчуци. Те са богат източник на бета-каротин, витамин С, влакна и калций. Универсален хранителен продукт – добър и за гарнитура, и като основно ястие.
  • Червено зеле. Източникът на влакна, на витамини A, D и К, както и на множество минерали. Енергийната ценност е само 22 калории в нарязано зеле. Този зе­ленчук е богат на антиоксиданти, борещи се с рака. Може да се яде и в суров вид, и сготвен, и като гарнитура. А когато желаете, можете да добавяте в супите, в салатите, в манджите дори.
  • Консервираните домати. Любимо ястие на нашите баби и незаслужено презирано от нас. Из­следване, публикувано в популярно медицинско списание, показва, че наситената с консервирани домати диета може да предо­тврати рак на простатата и други видове тумори, само защото дома­тите съдър­жат толкова полезния ликопен. За него вече споменаваме няколко пъти. Консервираните домати могат да се използват за пригот­вяне на пици, на сосове, на сос за спагети и салца, както и за супи, задушено месо и т.н.
  • Обезмаслен йогурт. Всички видове йогурт са полезни, но има някои, които са най-полезни, защо­то са източник на калций, калий, белтъчини, цинк, витамини В6 и В12. Избирайте гъстия йогурт, той е най-полезен. В него се съдържат пробиотични култури, по-малко лактоза и два пъти повече белтъ­чини, отколкото в обикновените йогурти.
b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар