Мощни оръжия в чиния

Знаем, че знаеш, че храната, която приемаш, се отразява както на теглото, така и на настроенията и енергичността ти. Но знаеш ли какво точно да хапваш, за да си по-жизнена, по-спокойна или пък с по-бистър тен?

 

ПРИ ЛОША ПАМЕТ

Кафе. Консумиращите кофеин правят наполовина по-малко грешки във всекидневните си задачи от хората, които пият безкофеиново кафе или въобще не употребяват кофеин. Ползите от него са много – той помага на мозъка ти по-бързо да се справи с постъпващата в него информация, намалява риска от депресии и дори ти помага да слабееш. За да се възползваш от всичките тези предимства, ти трябват 150 мг на ден – около две чашки кафе.

Средиземноморски блюда. Дамите, които предпочитат гръцка кухня, забавят първите признаци забравяне от възрастта заради антиоксидантите в този тип диета. Ако искаш по-млад ум, пълни чинията си със зърнени храни, зеленчуци, плодове и риби, но намали червеното месо.

Червено вино. Една чаша на ден намалява риска от по-късно развитие на Алцхаймер наполовина. Отново отговорни за това благотворно действие са антиоксидантите в гроздовата напитка. За да се застраховаш, комбинирай червеното вино с черен шоколад и черен чай за десерт… Или пък избери Гинко Фокус – натурален продукт от листата на гинко билоба, който се отразява добре на оросяването на мозъка.

 

ПРИ ПМС

Обезмаслено мляко. Про­пусни сладките неща и заложи на нискомаслени млечни продукти. Наличието на калций и витамин D ще ти помогнат да се справиш с болката. Причината е, че мал­ко преди началото на цикъла ти нивата именно на тези две вещества спадат… Хормоналният баланс също е леко нарушен, а да се справиш с това ще ти помог­не и Менстрол – съдържа масло от семената на вечерна иглика, което облекчава симптомите на ПМС.

Соя. Само 30 г на ден по вре­ме на месечния ти цикъл ще намалят неприятните симптоми като тежест в гърдите, главоболие и спазми, показва изследване на British Journal of Nutrition. Фитоестрогенът в соята спомага за регулирането на естрогена в организма ти. Затова не се чуди, ако имаш възможност да добавиш към менюто си тофу, соевото мляко или соев сос.

 

ПРИ БРЪЧИЦИ

Пъпеш и диня. Бета-каротинът (в пъпешите) и ликопенът (в динята) помагат за блокиране на негативните UV влияния. Хората с високи нива на тези вещества са застраховани от преждевременно стареене. Затова смело консумирай тези съкровища на лятото в неограничени количества.

Чушки. Благотворното влияние на този зеленчук се дължи на съдържанието му на витамин С. Колкото повече приемаш от ценния витамин, толкова по-малко си предразположена към ранна поява на бръчки. Защото той се бори със свободните радикали и спомага за изграждането на колагена. Половин червена чушка ще ти достави дневната доза витамин С.

 

ПРИ ГЛАВОБОЛИЕ

Тиквени семки. Приблизително 50% от хората, които страдат от главоболие, имат недостиг на магнезий. Той се грижи за това кръвоносните съдове в мозъка ти да функционират нормално, също предпазва и облекчава болки. Освен в тиквените семки се съдържа в спанака, картофите, авокадото, както и в повечето ядки. Около 60 гр на ден могат да предоставят нужната ти доза магнезий. А ако сурови не са ти вкусни, може да ги добавиш към салатата си.

Вода. Може да нети се вярва, но достатъчно количество вода може да направи чудеса с болките в главата. Това показва изследване на European Journal of Neurology, според което хората, които пият по литър и полови­на живителна течност на ден, усещат значително по-слаба и по-краткотрайна болка. Дехидратацията може да е причина за недобра функция на нервните окончания в мозъка, чието пък следствие е главоболието. Така че спазвай старата формула – 1 ½  литра вода на ден.

 

ПРИ КОСА БЕЗ БЛЯСЪК

Стриди. Тези мекотели може да се окажат перфектната хра­на за твоята коса. Една чаша от тях надвишава дневната ти доза цинк 15 пъти. Този метал е важен за растежа на косата и здравите фоликули на космите. Стридите са богати и на желязо, което също помага за по-бърз рас­теж. Ако стомахът ти не пона­ся суровите стриди, добави ги към сос маринара за пастата си.

Органично пиле. В него има биотин, витамин В6 и В12 – всички те стимулират расте­жа на клетките и съответно на косата. Освен това едни обез­костени и почистени от кожа­та пилешки гърди са 52 г проте­ини – „тухличките“, от които са построени косите ти. Допъл­ни пилето с цветни зеленчуци – антиоксидантите в тях ще запазят кожата на скалпа ти здрава.

 

ПРИ УМОРА

Крехко месо. Телешкото може да ти подейства освежаващо като кафе, защото желя­зото, съдържащо се в него, пома­га на червените кръвни телца да доставят така необходимия кислород до всички тъкани и орга­ни. Тялото ти възприема по-добре желязото от животински източници, отколкото от растителни (какъвто е добре познатият ти спанак), така че не се ограничават от тънък стек телешко, пилешки или пуешки гърди, както и от скариди или миди.

 

ПРИ ДЕПРЕСИЯ

Въглехидрати. Ето обяснението защо препъл­нена чиния с паста те кара да се чувстваш щастлива! Въглехидратите в нея помагат да се увели­чи концентрацията на серотонина в кръвта. А той е невротрансмитерът, отговорен за чувството на щастие. Изследва­не на Archives of Internal Medicine дори показва, че хората на дие­та, богата на въглехидрати и нискомаслени храни, по-рядко се ядосват, изпадат в униние и обърканост и не са агресивни към околните. Все пак не прекалявай със спагетите или избери такива от пълнозърнесто брашно.

Грах. Почти всички зеленчу­ци доставят фолиева киселина, грахът – в по-големи количества. Тя всъщност е витамин В9 и е важна за развитието на мозъчните клетки, както и за процеса на протичане на информация през тях. Ето причина да не ограни­чаваш бобовите растения, осо­бено граха и черния боб.

 

ПРИ СТРЕС

Писия. Стресът бързо унищожава магнезия в организма, а недостигът на този минерал води до още стрес. Затова изби­рай богати на магнезий храни – приготви си писия или калкан с гарнитура от спанак и картофи. Може да разчиташ поне на 90 мг магнезий в порцията си. Масло­то от черен дроб на акула, кое­то е основната съставка на хра­нителната добавка АктаВит Акула, също влияние благопри­ятно при състояния на стрес и умора.

Черен шоколад. Ще кажеш, че се повтаряме, но е за твое добро. 40 г черен шоколад на ден понижава нивото на хормо­на на стреса кортизол. Учени­те предполагат, че това се дъл­жи на полифенолите в шокола­да, които променят метаболи­зма и производството на кор­тизол. Само внимавай да не посегнеш към млечния шоколад – кръвната ти захар ще се пови­ши, а това ще има точно обра­тния на желания ефект. Изби­рай си десерт, който съдържа поне 60% какао.

 

ПРИ МУСКУЛНА ТРЕСКА

Зърнени храни. Следващия път когато излезеш от фитнеса, избе­ри обилна порция мюсли с обезмасле­но мляко. Може да си сигур­на, че те ще те ободрят по начина, по който ще го напра­ви и някоя от специализирани­те протеинови напитки за след спорт. Зърнените храни съдър­жат въглехидрати и важни аминокиселини, които помагат за запълване на гликогеновите депа и възстановяване на мускулите.

Бадеми. Тези ядки ще помог­нат на тялото ти да се възстанови след тренировка. Учените са доказали, че хората с висо­ко ниво на витамин Е в кръв­та страдат от по-малко мускул­ни болки след 50-минутен фит­нес от тези с по-ниски нива на въпросния витамин. Ако баде­мите не са ти по вкуса, може да сложиш пакетче слънчогледо­ви семки в спортния си сак. Те също са „находище“ на витамин Е.

Вишни. Антоцианите – антиоксидантите, открити в тези плодове, способстват да не усетиш мускулна треска, след като си натоварила повече от обичайното тялото си. Вишни­те помагат и за редуциране на подувания и разтежения на мус­кулите. Докато има плодове, може да хапваш между 45 и 60 вишни. След това избери нату­рален сок със същия състав.

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар