Как да носиш бяла риза

Като дама, която се интересува от мода и стил, няма как да нямаш поне една бяла риза в гардероба си. Само че тя далеч не е толкова универсална и некапризна, колкото често си мислим!

Избери правилния модел

Ако ще имаш само една, най-добре избери класиче­ска кройка без декорации и излишни детайли. Съсредоточи се върху това да е от качествен и плътен плат, най-добре е 100% памук. Никога няма да съжаляваш заради това, че си инвести­рала малко повече пари в нея. Избягвай модели с пре­калено много басти или дру­ги женствени детайли – тайната на перфектна­та бяла риза е в мъж­ката кройка. Спри се на такава, която не е нито прекалено широ­ка, нито прилепна­ла – трябва плавно да следва очерта­нията на тялото. Преди да решиш да я купиш, още докато си в проб­ната, седни. Ако се отвори на бюста или на ханша, а копчетата грозно се опънат, вземи един размер по-голяма. Ако си малко по-пълничка, ризата трябва да е дълга най-малко до ханша ти и в никакъв слу­чай до кръста.

 

Носи я с подходящо бельо

Не, не с бял сутиен – той ще се очертава със сигур­ност, освен ако материята на ризата ти не е доста­тъчно плътна. Избери такъв в телесен цвят, който е подходяща опция за почти всички дрехи. Той ще е като невидим под ризата ти и няма да стои грозно. Нуж­но ли е да споменаваме, че черен сутиен под бяла риза е абсолютно забранен?

 

Съчетай я добре

Ако носиш ризата си с пола или класически модел панталон, най-добре я загащи. Когато я обличаш с джинси, остави я отгоре. Напоследък е доста актуално да държиш ръкавите навити малко под или малко над лакътя – това е възможност да прида­деш по-неглиже вид на бяла­та си риза. Когато я слагаш под пуловер, той задължи­телно трябва са е с V-образно деколте, което да ти позволи да разкопчаеш пър­вото и второто й копче. В противен случай ще изглеждаш като напъхана в менге­ме. Ако все пак се спреш на по-декориран модел с жабо, апликации или пък голяма панделка отпред, долната част на тоалета ти трябва да е семпла.

 

Добави правилния акцент

Бялата риза е като бяло платно за художника – можеш да добавиш какъвто си пожелаеш аксесоар. Правилото тук е да избереш само един, но достатъчно ефек­тен, например едро колие, което и без това е сред тенденциите в есенно-зимната мода. Така ризата ти може да са превърне в твоя „отряд за бързо реагиране“, ако ти се налага да се обле­чеш неочаквано за официа­лен повод.

 

Грижи се за нея

Противно на това, което повечето хора предполагат, бялата риза няма нужда от химическо чистене – химикалите могат дори да пре­дизвикат леко пожълтяване на материята. Най-добрият начин да я почистиш, е да я переш на деликатен режим и да я оставиш да изсъх­не на простора. Ако гладене­то на ризи не ти се удава, може да използваш само за това услугите на салоните са химическо чистене. Неза­висимо колко си внимателна с нея обаче, лосионът ти за тяло, потта, дезодорантите и всякакви други козме­тични продукти неминуемо ще оставят своя отпечатък. Ако забележиш, че бялата ти риза вече има леко заха­бен вид, значи е време да се разделиш с нея и да си купиш нова. В случай, че си попадна­ла на идеалния модел и плат, най-добре направо вземи два броя.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар