Защо е важно да имаме в менюто си конопено семе?

промоции

Сред многобройните супер семена, които вече са част от здравословното хранене, конопеното семе се отличава с балансираното си съдържание на Омега 3 и 6.

Конопено семе

Конопът е едно от най-древните растения, култивирани от човека. Неговите стъбла дълго време са служели за направата на дрехи, платна, въжета, хартия… В Европа отглеждането му се развива силно през 19-и век, но скоро памукът печели предпочитанията на хората, появява се и найлонът, а консумацията на канабис (сорт с психотропно действие) допълнително помрачава „имиджа“ на конопа.


Разбира се, сортовете, които се отглеждат днес за нуждите на индустрията, включително хранителната, не съдържат халюциногенни съставки.

Специфичен състав

В конопеното семе се съдържат 33% протеини – два пъти повече откол­кото е средното им количество във всички видове ядки. Освен това сред съставките му откриваме всички ценни аминокиселини, което го прави подходящо за вегетарианци и спор­тисти. Мастните киселини Омега 3 и 6 представляват 9 и 27% от съдържанието на конопеното семе – това съотношение 1:3 е гаранция за доброто им усвояване от човешкия организъм. Семената заедно с кафя­вата им обвивка са много богати на фибри.

Това е храната на бъдещето!

Много специалисти смятат,че конопеното семе е храна на бъдещето.Конопът е устойчиво на болести растение и се отглежда се лесно. Не му е нужна много вода, не иска специална обработка и обогатява естествено почвата с азот. Всичките части на конопа могат да бъдат използвани – листа, стръкове, семена. Използва се в производството на платове, козметични продукти, строителни материали, масло, брашно, био горива… Тези, които искат да консумират по-малко месо, могат да си набавят растителни протеини от семената му, пише Здравен журнал.

Как се използва в кухнята?

Семената могат да се консумират вместо фъстъци за аперитив, да се добавят към салатата, спагетите, хляба и мюслите. Ако са леко запечени, стават по-лесно смилаеми и по-апетитни. Направете си конопено „мля­ко“, като смесите 100 г обелени семена с 900 мл вода. След като сместа заври, прецедете я и я оставете да изстине. Консумирайте напитката на закуска.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар