Ценните качества на червеното цвекло – какво лекува?

Червеното цвекло има многобройни ценни качества, които поддържат човешкото здраве в добра форма


Предпазва сърцето

В 100 г червено цвекло има 266 мг калий, който нормализира кръвното налягане, и антиоксиданти, предпазващи от свободните радикали и техния вреден ефект върху сърдечносъдовата система, фибрите пък водят до снижаване на холестерола и триглицеридите.

червено цвекло

Червеното цвекло е много полезно

За здравето на очите

Листата на червеното цвекло се консумират като спанака – сварени и подправени с малко масло или сурови – на салата. Те съдържат каротеноиди като лутеин и зеаксантин – мощни антиоксиданти, които филтрират синята светлина и блокират свободните радикали. Така предпазват очите от дегенерация на макулата и от катаракта.

Превенция на рака

Червеното цвекло дължи яркия си цвят на пигмента бетанин. Това вещество помага за разрушаването на раковите клетки и възпира размножаването им. Антиоксидантите в цвеклото също имат признат антираков ефект, пише Здравен журнал.

Детоксикация

В сока от червеното цвекло се съдържа холин (витамин от група В), който помага на организма да елиминира токсините от черния дроб, а и от цялото тяло. При заболявания, свързани с бъбреците, черния дроб, жлъчката и далака, се препоръчва сока от червено цвекло да се комбинира със сок от лайм и моркови за още по-силен ефект срещу отровите в организма.

Уред за сребърна вода

Сребърната вода подпомага борбaтa срeщу стотици инфeкции, бaктeрии, вируси и др.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар