Растителната диета има много предимства за здравето! Научете повече за това!

Подобрява външния вид

Опитните ценители на красотата знаят, че видът на кожата и косата имат по-голямо значение от формата на носа и очите. Здравата коса и свежата кожа се дължат на витамините, пигментите и фитохимичните вещества, повечето от които организмът получава от зеленчуците и плодовете. Например ликопенът, който се съдържа в доматите, защитава кожата от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи на слънцето, а витамин С, на който са богати червените чушки и зелето, изглажда бръчките и стимулира производството на колаген.

Растителна диета

Нормализира теглото

Излишните килограми увеличават риска от редица сериозни заболявания. Хората с наднормено тегло рано или късно стават жертва на сърдечносъдови болести, захарен диабет тип 2, проблеми с опорно-двигателния апарат – все диагнози, които влошават качеството на живот и намаляват продължителността му.

Растителната диета помага да се нормализира теглото, при това без да се мъчим с гладуване. Не е задължително да ставате вегетарианец, за да отслабнете – достатъчно е да включите повече зеленчуци и плодове във всекидневното си меню и така ще при­емате по-малко калории със същото количество храна, която обичайно хапвате. Съдържащите се фибри в растителните продукти засищат не по-малко от месните, затова няма да ви се налага да се борите с глада.


Предпазва от сърдечносъдови болести

Заболяванията на сърцето са сред шампионите в тъжната класация на причините за смъртност. За намаляване на риска от подобни инциденти кардиолозите препоръчват наред с активния начин на живот и увеличаване на растителните продукти в режима на хранене.

Учени от Харвардския университет (САЩ) провели голямо изследване със 11О ООО души в продължение на 14 години, което доказало, че колкото повече растителни продукти употребяваме, толкова по-малък е рискът от сърдечносъдови болести. Според резултатите, тези, които приемали осем порции на ден плодове и зеленчуци, били застрашени с 30% по-малко от инфаркт и инсулт в сравнение с тези, които хапвали по-малко от порция и половина дневно.

Намалява риска от хипертония

Артериалната хипертония е едно от най-разпространените заболявания на сърдечносъдовата система. От него страдат около 30% от хората, като сред възрастните тази цифра нараства до 65 на 100. Причините са много, като се започне от генетичната предразположеност и се премине през нездравословния начин на живот. Не на последно място сред факторите е режимът на хранене, затова кардиолозите често започват лечение на повишеното кръвно налягане с промени в менюто на пациента. Превенцията на хипертония включва увеличаване на зеленчуците и плодовете за сметка на животинските мазнини (те са сред основните причини за покачване на кръвното налягане над нормални­те стойности, както и за развитие на атеросклероза). Употребата на кайсии, банани, сушени сливи, зеле, картофи, шипки доставят на организма ценния калий, който повишава устойчивостта на сърдечния мускул и намалява риска от съдови спазми.

Подобрява зрението

Възрастовите промени в остротата на зрението се приемат често като неизбежни. Учените обаче не са на това мнение – има смисъл да се взимат предпазни мерки. Изследователи от Университета на Джорджия (САЩ) доказват, че лутеинът, който се съдържа в морковите, пор­токалите, целината, царевицата, влияе положително на очите, съхранява ретината и остротата на зрението. Освен това е установено, че макуларните пигменти (лутеин и зеаксантин) намаляват риска от очни заболявания поради възрастови изменения като макулнадистрофия и катаракта.

Съхранява интелекта и паметта

Влиянието на растителната диета върху психиката и интелекта не е толкова явно, но е несъмнено. Редица мащабни изследвания доказват, че съществуват продукти, които оказват положителен ефект върху състоянието на мозъка и дори помагат за предпазване от болестта на Алцхаймер. Американски учени провели наблюдение на 923 участници на възраст от 58 до 98 години, за които била разработена специална растителна диета. Резултатите показали, че благодарение на този режим на хранене рискът от развитие на алцхаймер бил намален с 54%, пише Здравен журнал.

Внимание: здравето не обича резки, екстремни промени. Растителната диета е полезна, но трябва да се прилага разумно. Започнете постепенно да увеличавате количеството на зеленчуците и плодовете за сметка на животинските продукти във всекидневното си меню. Вслушвайте се в тялото си, следете как се чувствате физически и психически, след като предлагате на организма си промени в режима на храненето. И разбира се, винаги е най-добре да прилагате диета след консултация с лекар и под контрол на диетолог.

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар