Успешният брак носи здраве!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Можем да се оженим по различни причини, позна­ти от векове, като: любов, деца, пари, а отскоро и по здравословни. Учените са установили, че бракът действа положително върху кръвното на­лягане, нивото на холестерола и добрата форма, поне що се отнася до жените. Това са достатъч­но поводи, за да направим решителната крачка.

 

Съединението засилва сърдечната дейност
Американски учени са прове­ли изследване сред 493 жени в продължение на 13 години. Ре­зултатите са безапелационни: омъжените жени, които имат щастлив брак, са изложени в много по-слаба степен на риск да станат жертва на инфаркт от тези, които не са доволни от него или пък живеят сами. Семейните дами се радват също така на по-ниско кръвно налягане и съдържание на холестерол. Още по-изненадва- що – показателят на телесна­та маса при тях е значително по-малък. Това означава, че те са изложени в по-ниска степен на риск от напълняване или свръхтегло.

Самообладанието е налице
Благотворното влияние на брака не се отнася само до здравословното състояние на сърцето. Изследваните жени са показали по-стабилна пси­хика. Оказало се, че семейният живот ги прави по-устойчиви на депресията и безпокойс­твото. Резултатите сочат, че омъжените дами реагират много по-спокойно в стресови ситуации и не са толкова под­властни на гнева като тези, които живеят сами. В същото време изследователите спо­менават, че разликата и меж­ду щастливите в брака и тези, които не са доволни от него, е фрапираща. Вторите се оказа­ли с по-крехка психика. Според специалистите жени­те като цяло са по-чувстви­телни по отношение на хар­монията в семейството. Дори най-малкото несъгласие или спор с партньора се отразя­ват негативно на настроени­ето им.

 

Мъжкото присъствие повишава качеството на живот
Специалистите са на мнение, че изолирането и свеждане­то до минимум на социалните контакти представляват рискови фактори, които водят до появата на психологични проблеми. Авторите на изследването са установили, че семейният живот предразполага към по-добър режим на хранене. Омъжените жени се хранят по-балансирано и редовно от неомъжените. Освен това не бива да се пренебрегва и социалният фактор – в общи линии брачните двойки имат по-добри покупателни способности и се снабдяват с по-качествени продукти.

Предишни изследвания показват, че същите резултати се наблюдават и при мъжете. Следователно интересът от женитбата е взаимен. Във време, в което устоите на брака са все по-често поставяни под съмнение, ето едно необоримо доказателство, че все още има смисъл от подписите в гражданското.

Демоде ли е сватбата?

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар