Пет причини да включите риба в ежедневната си диета

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Питали ли сте се някога как бихте могли да напомпате тялото си с висококачествени протеини и етерични мастни киселини (които трябва да бъдат доставяни на тялото всеки ден), без изкуствени добавки?

Искате ли да имате съвършено нежна кожа и силна блестяща коса? Искате ли да намалите риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания? Е, тук е хранителното чудо, която ще ви даде всичко това и още. Освен повишаване на здравния статус на тялото ви – вътрешно и външно, рибата е изключително полезна  за развитието на мозъка.

Прочетете, за да разберете повече за тази храна  чудо! Изброени са по-долу пет от най-важните причини, поради които трябва да включите рибата в ежедневното си хранене:

По-здравословна алтернатива:
За тези от вас, които не могат да живеят, без да консумират месо тук имаме добри новини. Консумирайте умерено количество риба и изпитайте неограничените ползи, които идват с това. Рибата превъзхожда  червеното месо и месото от органи, защото тя е заредена с ненаситени мастни киселини.

Тези мастни киселини не се превръщат в наситени мазнини. По този начин няма нежелано съхранение на нездравословни мазнини. Това намалява шансовете за натрупването на холестерол в организма. Това от своя страна намалява вероятността от развитие на сърдечно-съдови заболявания, които са причинени главно поради натрупване на холестерол в и около артериалните стени / съдове. Рибата също е полезна за хора, които искат да отслабнат. С ниско съдържание на мазнини, но изключително високи нива на протеини, рибата може да бъде безопасна алтернатива за хора от всички възрастови групи.

Висока концентрация на Омега 3 мастни киселини:
Докато редица тестове и експерименти се провеждат ежедневно за да докажат превъзходството на Омега-3 мастни киселини в човешката диета, то рибата отдавна е известна с предоставянето на големи количества от тези киселини.

Омега-3 мастни киселини предотвратяват натрупването на мазнини в тялото (за разлика от другите наситени мастни киселини). Те предпазват от аритмия и предотвратяват съсирването на кръвта, което от своя страна намалява появата или честотата на сърдечно-съдови заболявания или сърдечни арести.

Пълен пакет протеини:
Рибата е животински източник на „пълни протеини“, за разлика от вегетарианските храни, които са групирани в „непълни или частични протеини“. Това означава, че рибата предоставя основни протеини в правилното количество, помагайки на тялото да ги абсорбира напълно, усвоява и използва.

Като се има в предвид, че нормалната биологична стойност е 80, с включването на 150 г риба в ежедневната си диета може лесно да се погрижите за близо 50 до 60% от дневните нужди от протеин, което я прави източник на висококачествен протеин.

Естествен източник на йод:
Рибата е един от малкото хранителни източници, която осигурява йод в естествената му форма. Йодът е основен минерал, необходим за предотвратяването на нередности и нарушения в щитовидната жлеза. Последните са необходими за регулиране и контролиране на редица дейности в тялото.

Всеки недостатък на йод ще доведе до увреждане на производството на хормоните на щитовидната жлеза, които са от решаващо значение за метаболичните реакции в нашето тяло. Недостига на хормони на щитовидната жлеза води до забавяне на растежа. Натрупване на излишен холестерол също се наблюдава при пациенти, страдащи от хипотиреоидизъм.

Водоразтворими витамини:
Като всеки друг продукт от животински произход, рибата е богата на много витамини от група В. Тези витамини, разтворими във вода в природата не се съхраняват в организма и следователно трябва да бъдат доставени ежедневно.

Многобройните витамини от група В са от съществено значение за регулирането и поддържането на метаболитните и ензимните реакции. Те помагат за цялостното развитие и функциониране на репродуктивната система. Те са от съществено значение за правилното функциониране на нервната система. Те също така помагат при образуването на кръвни клетки, което ги прави жизненоважни за нашето благосъстояние.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар