Как да тренираме безопасно в жегата

През лятото обикновено температурите са доста високи, дори и да не живеете в дълбокия юг. Но това не значи, че трябва да се откажете от тренировките си на открито. Опитайте тези полезни съвети за упражняване по време на летните жеги.

Пийте вода. Изпийте 1-2 чаши вода най-малко 30 минути преди тренировка, а след това поне по половин чаша на всеки 15 до 20 минути по време на тренировката.

Облекло. Облечете се умно, с леки, светли и свободни дрехи. Памучните дрехи оставите у дома (освен ако не искате да носите еквивалент на тежък мокър парцал), вместо това, изберете дрехи направени с високотехнологични материи  специално за спорт за да ви държат хлад.

Защитете се. На кожата отнема време за да абсорбира слънцезащитния продукти, така че го приложете най-малко 30 минути преди тренировка. (Дори и да е облачно пак си сложете защото вредните ултравиолетови лъчи все още влияят.) И не забравяйте, шапка и слънчеви очила.

Под дърветата. Измислете си сенчест и прохладен маршрут или място за тренировката.

Улеснете се. Когато е супер горещо, трябва да намалите натоварването върху тялото си. Придържайте се към умерена интензивност, съкратете около 10 минути времето за тренировка и правете физически упражнения сутрин (преди земята да абсорбират топлината на деня).

Знайте кога да спрете. Вкусете една от тези безбройните капчици пот, които се стичат по лицето ви. Супер солено? Вие вероятно губите прекалено много вода и натрий,а това може да доведе до спазми или дехидратация. Спрете и се приберете веднага в къщи. Същото важи и ако ви се повдига, ако сте слаби или замаяни по време на тренировка.

Помислете си за фитнес залата. Ако топлината и влажността на въздуха са по-високи, отколкото сте свикнали, особено ако сте планиране следобед тренировка, добре, но изберете фитнес залата (или домашна тренировка) вместо нагорещените улици. Ето защо: потенето е това, което ви предпазва от прегряване. Освен това при загубата на течности чрез потене се намалява обема на телесните течности и телесната температура отново се покачва. Ако тялото продължи да образува повече топлина, отколкото е в състояние да отдели, тогава температурата на тялото може да достигне до критични и застрашаващи живота стойности и да предизвика топлинен удар.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар