Всичко, което трябва да знаете за зеления чай

Най-консумираната напитка в света след водата е чаят. Той има забележителни превантивни и лечебни свойства. Сред многобройните сортове чай зеленият се отличава с богатството си на антиоксиданти.

Зелен чай

Зелен чай

Помага ни да отслабнем

Листата на зеления чай съдържат кофеин и катехини – вещества, които повишават нивото на норадреналина в ‘ организма. Този невротрансмитер и хормон позволява да се увеличи енергийният разход на тялото. Многобройни изследвания показват, е редовната консумация на зелен чай стимулира разграждането на натрупаните мазнини. В съчетание с всекидневна физическа активност се стига до намаляване на телесното тегло и по-лесно задържане на желаните килограми.


Стимулира мозъка

Изследвания, проведени в Дания, убедително сочат, че всекидневната консумация на зелен чай помага за поддържане на умствените способности и на духа в динамично състояние. Японски учени твърдят, че ако изпиваме по 1-6 чаши зелен чай дневно, ще намалим значително (средно с 37%) риска от старческа деменция и леки умствени смущения. При консумация на поне 2 чаши дневно този риск намалява с 54%. Ефектът се обяснява с действието на катехините – едни от най-важните активни съставки на зеления чай.

Предпазва от някои видове рак

Сред напитките, които консумираме всекидневно, зеленият чай има най-силен противораков ефект. Той се засилва с всяка следваща чаша. Японците стигат до 10 чаши дневно!Проучванията потвърждават предпазната роля на зеления чай срещу рака на яйчниците, ендометриума, простатата, млечната жлеза, хранопровода. Заслугата за това отново е на катехините.

Предпазва от заболявания на сърцето

Пак в Япония, където зеленият чай е настолни напитка, е изследвана връзката между консумацията му и сърдечносъдовите инциденти като причина за смърт. Изследването обхваща 40 530 души на възраст от 40 до 79 години. Според неговите автори, 5 чаши дневно за седем години намаляват риска с 26%. Клинични проучвания доказват също, че редовната консумация на зелен чай може да намали кръвното налягане при диабетиците.

Намалява вредата за белите дробове от цигарения дим

Многократно е доказано, че зеленият чай ограничава увреждането на белите дробове и е много полезен особено за пушачи или хора, които им се налага да живеят или работят с тях.

Намалява лошия холестерол

След шестмесечна редовна консумация на зелен чай катехините в него успяват да намалят нивото на лошия холестерол при пациенти с хиперлипидемия – това са резултатите от две паралелни изследвания, проведени в Швеция и Холандия. Те само потвърждават изводите от предишни проучвания за ефекта на катехините на зеления чай върху холестерола и триглециридите в кръвта на хора в добро здравословно състояние.

Ефикасен срещу кондиломите

Гениталните брадавици и ефектът на зеления чай върху тях е изследван от американската Агенция по храните. Проведени са тестове с помада, съдържаща 15% катехини от зелен чай, за локално третиране на анални и генитални кондиломи. В повече от половината случаи брадавиците са се смалили или са изчезнали. Помадата е и превенция срещу рецидиви.

Предпазва черния дроб

Ако много обичате да пиете алкохол, не забравяйте да поемате и достатъчно зелен чай – по 2-3 чаши на ден. Това ще предпази черния ви дроб.

Източник: Здравен журнал

ЗЕЛЕН ЧАЙ – 40 таблетки Мощно антиоксидантно, детоксикиращо и отслабващо действие!

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар