Петте стъпки към преболедуването на всички разочарования

Оказа се, че ти трябват само 5 крачки, за да се измъкнеш от черната яма на отчаянието, независимо от източника. Ключът към крайния успех е в това да вникнеш какво се иска във всяка една от фазите, преди да се втурнеш да я прилагаш на практика

1. Разрови се
Homo sapiens много обичаме да се правим на щрауси. Забиваме глава в пясъка и се правим, че няма проблем. Каквото и да се е случило, то не ни е наранило. Често допускана грешка при дадено разочарование според психолозите е, че позволяваме твърде бързо да бъдем убеде­ни (от околните или нас самите), че сме ОК, преди реално да сме, а така емоционалната ни рана не заздравява правилно. Или се съсредоточаваме върху издирването на причините за слу­чилото се, вместо да се концентрираме вър­ху това как се чувстваме в момента. Първата стъпка в процеса към емоционално оздравява­не е именно да се изправим лице в лице с болка­та и да си я признаем – за да можем по-късно да я изтрием веднъж завинаги.

2. Пострадай и физически
Заблуда е да смятаме, че чувствата ни „са заключени“ само в главата и сърцето. Какво е тогава езикът на тялото, който безпогреш­но ги издава? Когато изживяваме криза, тяло­то ни не изпълнява обичайната, си работа „по поддръжката“ (което обяснява защо много чес­то имаме проблеми със съня и апетита, дока­то страдаме) или започва да подава преду­предителни физиологични сигнали: неприятна топка в стомаха, ускорено дишане, главоболие и т.н. Ако игнорираш тези сигнали, има опас­ност реакцията да се появи отново в бъдеще и при най-малката емоционална провокация. Ето защо е много важно на втората фаза към оздравяването да се съсредоточиш върху нега­тивните телесни реакции. За целта се вър­ни мислено на сцената на месторазочарованието: любимата кръчма на бившето ти гадже, апартамента, който сте делили с бившата ти най-добра приятелка… Пусни си песента, която ти извиква разстройващия спомен, или се насили да гледаш филм, който ти напом­ня твоя кофти сюжет. Тоест, бръкни смело в раната.

3. Успокой се
А сега си представи дете, което е падна­ло, ударило се е и е заплакало, защото го боли. Ако го гушнеш и приласкаеш, след 5 минути ще е забравило цялата случка, нали? Същата схема ще проработи и при теб. Когато се намираме под силен стрес, всяка успокояваща емоция ни помага да се почувстваме защитени и вън от опасност, категорични са психолозите. В пър­вите две фази не си емоционално подготвена да си доставиш въпросното усещане за задо­волство и комфорт, така че то е ефикасно едва в този момент. Източникът му може да бъде всякакъв – от любима храна през шопинг и дискотека до хоби. Единственото ограниче­ние е да не се престараваш. Само защото оби­чаш да ходиш на клуб и се опитваш да забра­виш бившия, това не означава, че задължител­но трябва да си на дансинга до 5 сутринта през вечер!

4. Компенсирай
На този етап голямата ти драма по оздравяването вече е приключила, но рана­та е все още прясна и друг емоционален удар може лесно да я отвори отново. Фаза 4 пред­ставлява презастраховане срещу това, нещо като пряка компенсация за изпитаната бол­ка. Да, дискотеката, козметичката и шопингът на обувки са решение отчасти, но е далеч по-добре, ако избереш контрамярка, директ­но свързана с изживяната болка. Отмъщени­ето не било добра идея? Напротив! Ако се потопиш в детайлна фантазия как си го връ­щаш на бившия/продавачката в магазина/приятелка (фантазия, повтаряме!), това ще има терапевтичен ефект! Представяш си как натриваш носа на бившия или на приятелката с перфектен външен вид, когато се засечете някъде? Чудесно, започни да спортуваш. Искаш да си го върнеш на колежка, която несправедли­во е взела твоето работно място? Бреме е да се запишеш на квалификационен курс. Ето че имаш перфектното оправдание да направиш всичко (за себе си), за което си си мечтала от доста време насам, но все не са ти стигали време, кураж, финанси или настройка.

5. Погледни в перспектива
Както знаеш, за да поставиш край на нещо, трябва да си си го изяснила… докрай. Когато си емоционално засегната, не си в със­тояние да мислиш обективно, но на етапа на фаза 5 вече можеш да го направиш рационал­но и аналитично – като използваш ума, а не сърцето си. Така виждаш станалото от разли­чен ъгъл и можеш да си вземеш поука от него, което ти позволява емоционално да продъл­жиш напред. Анализирай защо се е стигнало до въпросната ситуация, след което си вземи не „довиждане“, а „сбогом“ със „скъпия“ спомен.

 

Упражнения за душата!

 

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар