Съставете заедно с детето креативен план за учене

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Когато детето е в първи клас, след първоначалния ентусиазъм, в произволен момент през годината може да настъпи преумора и отчаяние. Понякога децата спират да си пишат домашните и дори започват да си мислят, че не се чувстват добре, само и само да си останат вкъщи, a вие сте пред дилемата: дали детето ще бъде изоставащ ученик, или просто е уморено? Вместо да поставяте етикет на ситуацията, намерете заедно изход от това положение.

Тръгването на училище е първата среща на детето с ясните и категорични правила на обществото за това какво трябва да научи и постигне. От една страна е приключил периодът на безгрижно-

Друга – малчуганът започва да се среща с нови предиз­викателства, изпитва и радост, което може да доведе до чувство на страх и несигурност, но и до въодушевление. Често пъти децата описват притеснението си като телесно неразположение. Причините за това детето ви да не се чувства добре могат да бъдат свързани със страха му да се отделя от вас, с трудности в общуването с връстниците, с неспособност да се приспособи към изискванията и дисциплината в училище, с неприят­ни преживявания и други подобни. Разговаряйте с него, показ­вайки му, че го разбирате безусловно, и се интересувайте как се справя с новите предизвикателства.

Може да го помолите да ви раз­каже как е преминал денят му в училище, какви са отношенията му с учителите и съучениците. Заедно измислете начин как да протича под­готовката на домашните, като предло­жите да включите в този процес нещо, което е приятно на малчугана. Заедно съставете план за това кога ще учи и играе. Насърчавайте го с позитивни послания към себеуважение и само­съзнание, които са гаранция за това, че детето ви ще расте щастливо.

Как да отговорите на сложните детски въпроси?

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар