Синдромът бърнаут е опасен – внимавайте!

Често сме уморени, дори когато ставаме от леглото, нямаме настроение, не ни се прави нищо. Внимание, това може да са симп­томите на синдрома бърнаут, затова вземе­те мерки, преди да е станало късно.

Буквалният превод на този термин е „да прегориш“. Точно така се чувства човек, засегнат от това психично заболяване. То може да има много сериозни последици, затова трябва да обърнем вни­мание на ранците му симпто­ми. Необходима е бърза реак­ция! докато не е станало късно. Превключете на по-лек режим, дори и да е трудно. Давайте си по-често почивки. Погрижете се да не могат да ви намират денонощно на телефона или на електронната поща. Необ­ходима е и лекарска помощ и много от оплакванията могат да бъдат облекчени. Ето най-честите прояви на синдрома бърнаут и как да си помогнем

Болки в стомаха

Стресът и напрежението се отразяват. При нервен стомах помага чай от маточина. Три чаени лъжички изсушени листа се заливат с вряща вода, запарват се за 10 минути и се прецеж­дат. Идеални са две-три чаши на ден.

Проблеми със съня.

Гри­жите и постоянното натовар­ване водят дотам, че не можем да изключим в края на деня. Трудно заспиваме или пък чес­то се будим. При това сънят е важен точно за психическото ни здраве. През нощта мозъкът ни преработва преживявани­ята и ние черпим нови сили. Един съвет – 30 минути пре­ди лягане изяжте три фурми. Съдържат триптофан, който е полезен за съня.

Слабост на имунната система.

Страдаме от по­стоянни настинки – и това е предупреждение за бърнаут синдрома. При него имунната система често излиза от строя. За подсилването й пийте всеки ден по две чаши сок от годжи бери (китайски боровинки, по-известни като лиций). Съдържащите се в него ве­щества подсилват имунната система.

Страхова невроза

Който е под непрекъснато напрежение, става все по-страхлив. Разяжда го притеснението, че може някъде да сбърка. За това помага липов чай. Една чаена лъжичка изсушен цвят се залива със 150 мл вряща вода, запарва се за 10 минути, прецежда се и се пие по възможност горещо. Най-добре по две чаши на ден в продължение на три седмици.

Изтощение

Типичен признак за синдрома. Може да помог­не ароматерапията. Капнете три капки розово масло или от лавандула на носна кърпичка и вдишвайте дълбоко аромата. Действа добре на мозъка и ободрява.

Главоболие

Стресът претоварва мозъка,кръвообращението в главата не функционира добре и болките са налице. Ако зачестят и траят по-дълго, са ти­пичен признак. Добре действа масло от мента. Пет капки се втриват на слепоочията и челото през 10 минути.

Косопад

При косопад, който е резултат от стреса, помага коприва. Залейте 4 чаени лъжички изсушена коприва със 150 мл вряща вода, запарете за 10 минути, прецедете. Оставете да изстине и втрийте в косата заедно с шампоана или разтворете в още вода и изплакнете косата. Подсилва кожата на главата, активира кръвоснабдяването и подхранва корените.

Лошо настроение

Също характерен признак, че синдромът бърна­ут ви е засегнал. Съдържащите се в лавандулата етерични масла могат да помогнат в случая. Залейте 50 г изсушени цветове от лавандула с 1 л вряла вода, оставете да се запари за 15 минути, прецедете. Изсипете във ваната и си направете 15 минути почивка в приятната вода. Ако нямате вана, вземете си ароматна лампа, капнете няколко капки от лавандула и се насладете на аромата.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар