Променете начина си на живот с палео диета!

Палео диетата не е програма за отслабване, ограничена във времето.

Тя предполага радикална промяна в хранителните навици и хигиената на живот. Основава се на два големи принципа:

Paleo_DietИзбягване на трансформираните храни

Идеята е, че нашите предци са се хранили с това, което са намирали, без да прибягват до непознатите им методи на ферментацията, термичната обработка, превръщането на млякото в сирене, на брашното в хляб и т.н.

Все пак млякото и хлябът са на трапезата на човека отпреди хилядолетия. По тази причина привържениците на смекчения вариант на палео диетата допускат тези продукти в менюто си. В същото време напълно изключват индустриалните храни – колбаси, консерви, готови ястия, бисквити и др.

Редовна физическа активност

За да ловуват или пък за да намерят ядливи растения, нашите предци са изминавали около 20 километра дневно. Но дори не е нужно да се връщаме толкова назад в историята – нашите баби и дядовци са били много по-активни физически от нас. Заседналият начин на живот е най-големият проблем на човешкото здраве днес. Все повече са случаите на т.нар. болести на цивилизацията – диабет, затлъстяване, хипертония. Сред привържениците на палео диетата има много млади спортисти, възприели този начин на хранене като най-добре съвместим със стремежа към солидна физическа форма.

Как да се храним според палео диетата?

  • Променете първо закуската. Забравете за кифлите и филиите и наблегнете на яйцата, приготвени по различни начини и в комбинация със зеленчуци, подправки и месо.
  • Ако не можете без нещо сладко, пригответе от предната вечер смес от орехи и мед.
  • Когато се храните навън. Поръчвайте само месо, риба, зеленчуци и неовкусени салати. В заведенията за бързо хранене избирайте бъргъри без сирене и не яжте хляба.
  • Спагетите и пиците не са желателни, но ако обичате италианската кухня, можете да поръчате антипасти, съставени от зеленчуци, или месни ястия. Ако има само пица, яжте гарнитурата, но не и тестото.
  • За да не е много скъпо. Биологично чистото месо е скъпо. Опитайте да си го набавите директно от производителите, купете по-голямо количество и го замразете.
  • Ако не живеете на морския бряг, прясната риба също е проблем. Тогава за предпочитане са консервите от тон, скумрия или сардина, но без добавени съставки.
  • Заменяйте месото с яйца, богати на омега-3, тоест от кокошки, хранени с ленено семе – четете етикетите, понякога това е описано.

5 причини да пиете сок от червена боровинка

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар