Получавате ли достатъчно протеини в диетата си?

Въпреки че може да наблюдавате приема на калории, захар и сол, трябва също така да сте сигурни, че поглъщате достатъчно протеини

proteini

Протеинът играе ключова роля в създаването и поддържането на всяка клетка в човешкия организъм. Той подхранва нашите клетки и захранва телата ни.

Важно е хората да консумират протеин всеки ден. Ежедневният прием на протеини играе роля в поддържането на вашите клетки в добра форма и трябва да бъде част от ежедневния ви план за поддържане на здравето.“

Протеинът се състои от аминокиселини, известни като градивни елементи, тъй като са свързани в дълги вериги. Също така се счита за „макронутриент“, което означава, че се нуждаете от относително големи количества от него, за да сте здрави.

Белтъчините са важна част от менюто, благодарение на тях се засищате за дълго и храните мускулите си

От тях зависи хормоналната и имунната система, състоянието на кожата и косата. Затова е важно да присъстват в менюто ви всеки ден, а не да ги замествате с вредни мазнини и празни захарни калории.

Колко грама белтъчини на ден трябва да ядат жените, за да отслабват и да останат млади?

В същото време да не прекаляват, за да не претоварват черния си дроб.

Сигурно сте чували за стандартната препоръка за 1-1,5 г на 1 кг тегло. Смята се, че за здраве пропорцията 1:1 трябва да спазват всички. А1,5 г на килограм е за тези, които искат да отслабнат и да са красиви, като възстановят колагена в организма си.

Да броите грамове всеки ден е досадно, а и невъзможно. Ще се наложи да си водите дневник и преди всяко хранене да мерите храната си. Затова експертите по здравословно хранене препоръчват по-лесен вариант – съветват жените да приемат минимум 75 г белтъчини на дневна база. В повечето случаи това количество е в нормата, а и лесно се дели на 3 за всеки прием на храна.

За да получите 25 г белтъчини на закуска, е достатъчно да изядете омлет от 2 яйца или 120 г извара с 5% масленост. Ще ви ги даде и порция овесена каша с 1 яйце и парче сирене.

На обяд или вечеря може да си ги набавите от 100 г пилешко филе, 120 г риба, с порция супа от бобови растения за първо и 100 г кисело мляко с плодове и орехи за десерт.

Не забравяйте, че белтъчните продукти е най-добре да се комбинират със зеленчукови гарнитури. Това ще ви позволи да подобрите обмяната и да осигурите на организма достатъчно фибри. Белтъчните храни най-често предизвикват запек.

Как протеинът може да ви помогне да останете във форма

Консумацията на храни с високо съдържание на протеини има много ползи за фитнеса, включително:

Ускоряване на възстановяването след тренировка и/или нараняване;
Намаляване загубата на мускули;
Изграждане на чиста мускулна маса;
Помага за поддържане на здравословно тегло;
Ограничаване на глада.

Има и още едно предимство на протеина — той засища по-бързо.

Протеините плюс фибрите ни държат сити по-дълго, което означава, че не изпитваме желание да ядем толкова често. Това помага да се намали теглото, като същевременно захранва клетките с правилните хранителни вещества, от които се нуждаят.

Източник: www.piedmont.org

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар