Цветно меню за стройно тяло

Разнообразяването на менюто е един от главните постулати в на диетологията

С тази задача ще се справите лесно, като съберете на трапезата продукти с различни оттенъци, тъй като всеки цвят е свързан с определени полезни вещества.

Уроци по химия

Цветът на продукта е маркер за съдържащите се в него активни вещества. Те не просто му придават различна окраска, но и имат хранителни и дори лечебни свойства.

• Флавоноидите.

• Биологичноактивни вещества с жълт цвят, могат да станат ваши съюзници в борбата за красива и стройна фигура. Те ускоряват метаболизма, помагат за изгарянето на мазнините, подобряват състоянието на кожата и лимфната система.

• Прощавай, целулит! Освен това богатата на флавоноиди храна укрепва нервната система и повишава имунитета.

• Отговорните за червената, оранжевата и жълтата окраска на плодовете каротиноиди защитават клетките. Жълтият (съдържа се много в морковите, тиквата, зърнастеца) са особено полезни за зрението.

• Червеният – ликопин, присъства в доматите, шипката, динята и е известен като забележителен антиоксидант, средство за профилактика на сърдечносъдови и онкологични заболя-вания.

• Пурпурният, синкав цвят на растението сигнализира, че в него се съдържа фенол. Способствайки за изработването на глутамин – аминокиселина, изчистваща организма от токсичните вещества, фенолът се смята за един от най-силните природни борци с отровите и бактериите.

• А виолетовите плодове – патладжани, грозде, къпина, череша (тъмни сортове), благодарение на натрупаните антоциани, стимулират кръвотворната функция и подобряват съня…

Богатство в разнообразието

Два идентични продукта, които се отличават по цвят, могат да бъдат различни по състав. Жълтият домат не е като червения. В него има повече фолиева киселина, но по-малко витамин С и ликопен. И освен това той не е толкова кисел.

Ако сравните три разноцветни чушки, червената ще се окаже абсолютен шампион по съдържание на витамин А, зелената – на витамин К, а в жълтата витамин С ще е почти толкова, колкото в червената и зяпаната, А, зелената – на витамин К, а в жълтата витамин С ще е почти толкова, колкото в червената и зелената, взети заедно.

Каротинът в жълтоплодните тиквички е повече, отколкото в обикновените, и дори в морковите. А зелената разновидност на този зеленчук е богата на калий.

Лаймът надминава лимона по количеството витамин С (19 срещу 14 мг). Но му отстъпва по отношение на желязото (4 към 35 мг).

Източник: ayzdorov.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар