Направете детокс според размера на прегрешенията си

Колкото и стриктно да следвате решението си да се храните здравословно и да влезете във форма, винаги има изкушения


То и диетолозите препоръчват от време на време да си отпускате душата както с психологична цел, така и за преодоляване на застоя в отслабването. Но когато след едните празници бързо идват други, положението е по-сериозно. Използвайте дните между тях за прочистваща програма.

Кой вариант точно ще изберете, зависи от сериозността на прегрешенията. Но пък се съобразете и с вкусовите си предпочитания, не трябва да е мъка преминаването през това ограничение.

Еднодневно

Ако все пак не сте седели четири дни на масата, а сте добавили някоя разходчица, сигурно сте трупнали само 1-2 килограма. При това повечето от тях са задържана вода в тялото от солените храни и отпадни вещества в храносмилателната система.

Плодовото прочистване е най-добрият и вкусен вариант. За по-голям ефект изберете цели плодове, а не сокове. Те съдържат фибри, които вършат отлична работа за прочистване. Но не трябва да са прекалено въглехидратни. Например бананите не са добър избор.

Пролетният сезон е доста беден на местни плодове. Ягодите са от оранжерии или вносни. Ако не са обработвани с химакали, те са добър избор заради богатото съдържание на магнезий и калий, които имат решаваща роля при разграждане на мазнините. Позволени са ви 1,500 кг за деня, разпределени в 5-6 порции. Не само в тази конкретна програма, а и във всяка друга прочистваща, водата е задължителна. Минимум 2 литра трябва да изпиете, за да изхвърлите токсините и отпадните вещества.

Ябълките запазват в голяма степен полезните си съставки при правилно съхранение през зимата. Те отлично прочистват най-вече благодарение на пектина. Яжте ги с кората, в нея има най-много витамини. Количеството отново е кило и половина. Ако имате стомашни проблеми, може да ги настържете.

Киселото мляко действа прочистващо, при това е щадящо за стомаха. Няма да го чувствате като изстърган, ще се запази полезната микрофлора. Изяжте около килограм, не е нужно да е нискомаслено.

Зеленият чай е за най-упоритите – той почти не засища. Затова може в първата част на деня да слагате по няколко капки мед в него. Препоръчителното количество е до литър, не прекалено силен. Струва си да се подложите на това изпитание, защото ще прочистите храносмилателната система много качествено.

Тридневно

Това е вариант както за сериозно преялите по празниците, така и за тези, които трудно устояват на
еднодневен глад. В менюто се съдържат и малко въглехидрати, така че е по-лесно да издържите. Оризовото прочистване е е сред най-използваните с от културистите. Всеки ден са ви позволени около г 500 г варен ориз. Може да е го подправите с всякакви зелени билки, но не трябва да го солите. Пиенетo на 2 литра вода на ден е абсолютно задължително, защото при липса на течности ефектът ще бъде е обратен – ще задръстите е още повече червата.

Модерните супер храни (също са вариант за прочистване. Може да си приготвяте подправена със зелении варена киноа (по 500 г на ден) или да комбинирате 600 г кисело мляко с 4-5 с.л. чия.

Лененото семе отлично прочиства, а и ви зарежда с ненаситени мастни киселини. Счукайте сурово и го смесете с кисело мляко -1 с.л. на 1 чаша. Позволени са ви 5 порции на ден. Не забравяйте да пиете вода.

Салатите ще ви помогнат да се справите с празничните прегрешения, стига да не са ви писнали. Освен всякакви листни зеленчуци може да добавите лук, краставица и домати. Руколата съдържа вещества, които подпомагат разграждането на мазнините. Така че заложете на нея. Подправяйте салатите само с лимонов сок или ябълков оцет, не ги солете. В обедната порция може да добавите 1 ч.л. зехтин или четвъртинка авокадо.

При тридневната програма може да комбинирате различни продукти. Примерно през първия ден да ядете ориз, на втория да заложите на плодове и да завършите със зеленчуци.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар