Прекалената почивка може да навреди

Уикендът наближава и хубавичко ще се належите. Хич не си правете такъв план, много е нездравословен


Рязката смяна на ритъма ще ви умори, вместо да ви релаксира. А може да ви докара и тревожност

Тревожното разстройство е психическо състояние, което води и до учестено сърцебиене, тежест в мускулите, болки в главата. Според проучване на австралийски екип една от причините за него е заседналият живот.

Учени от университета „Дикин“ в Мелбърн са анализирали данни от девет изследвания и категорично са установили връзка между ниската физическа активност и тревожното разстройство. При това рискът се увеличава, колкото повече време се прекарава без движение.

Специалистите смятат, че причината за тревожността се корени в по-лошия сън и в нарушения на метаболизма у хората, които водят заседнал живот.

Има стотици изследвания за ползата от движението, особено сред природата. Теорията за биофилията например твърди, че у хората е вродено желание да се свързват с природата, това ги прави поздрави и по-щастливи. За енергия и психически тонус е необходима доза движение на открито всеки ден.

В изследване с 1252 британци Джо Бартън от Университета на Есекс е установила, че осезаемо подобрение в настроението и самочувствието се вижда още в първите пет минути след излизането сред природата.

Резултатите са сравними, независимо къде се оказват участниците – в градски парк, на село или в планинска гора. Наличието на вода обаче води до още по-големи ползи, твърди Джо Бартън.

А с голямо излежаване и спане през почивните дни нищо няма да постигнете

Учени от университета на Колорадо твърдят, че дългият сън през уикенда не може да компенсира недоспиването през работните дни. Даже опитате за отспиване може да навредят на здравето.

Американските учени са провели експеримент, като наблюдавали доброволци. Те били разделени на три групи. Участниците в едната спали 9 дни по 9 часа в денонощието, във втората – по 5 часа. Третата група били накарани да спят 5 дни по 5 часа, неограничено дълго през следващите 2 дни и отново по 5 часа през последните два дни.

Оказало се, че участниците във втората и третата група често хапвали нощем, трупали тегло и загубили чувствителността си към инсулина. При това в третата група било констатирано по-значимо влошаване на здравето отколкото във втората. При постоянно недоспива-не чувствителността към инсулина намаляла с 13 %, а у онези, които си отспивали – до 27%.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар