За сладкия сън на мама и бебе – 2

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

С появата на новия член на семейството бързо става ясно, че сънят на бебето е от първостепенно значение за доброто емоционално и физическо състояние на всички у дома.

 

Ако не помниш кога за по­следно си спала 6 часа без прекъсване, знай, че те раз­бирам прекрасно! Затова в следващите редове ще се опитам да ти бъда максимално полезна с информация за съня на детето и с хитри идеи как да успяваш и ти да си почи­ваш повече :).

част 1

1 годинка и след това

След първата годинка режимът за сън на детето все повече наподобява този на възрастните като структура, само че с по-голяма продължителност. Сънят през деня намалява до веднъж на ден, но въпреки това остава много важен, включително и за добрия нощен сън. физическата и емоционалната актив­ност на детето лесно преминават в пре­възбуда, която може да бъде причина за трудно заспиване или неспокоен сън.

Защо е така?

След първата годинка причините за проблеми със съня при детето са по-често от емоционално естество – последствие от израстването и активното му взаимодействие със заобикалящия го свят. Резултат от това могат да бъдат кошмари или раз­лични страхове, които да притесняват малкото – въображаеми чудовища, странни предмети, които в детските очи са заплашителни, страх от тъм­нина, страх на детето да бъде само в стаята.

 

Как да действаш?

• Не подценявай следобедния сън. Не мисли, че ако детето го про­пусне, ще бъде по-уморено и ще спи по- дълбоко през нощта. Това предположение е вяр­но само отчасти. Най-чес­то обаче колкото по-уморе­но и превъзбудено е детето, толкова по-трудно заспива и е по-неспокоен сънят му.

• Осигури му пълноценен дневен ре­жим с възможност за физическа ак­тивност на открито винаги когато вре­мето го позволява – това е основа за пълноценна почивка след това!

• Ако малкото се страхува от тъмни­ната, остави светната съвсем слаба нощна лампа – нека да вижда, че през нощта всичко е наред и няма от какво да се бои.

• Продължавай с ритуалите, които не­изменно се променят с порастването на детето. Вместо къпане и масажче – тоалет, миене на зъбките и приказка. Важно е рожбата ти да знае, че след ритуала идва време за сън.

• Заедно с таткото му засвидетел­ствайте обичта си преди лягане. Це­лувка и пожелание за сладки сънища са достатъчни – така детето ще заспи­ва уверено и спокойно, че вие ще сте винаги до него.

 

И за теб, мамо

• След появата на детето в живота ви е време и ти да промениш навиците си – лягай винаги когато детето спи, използвай това време единствено и само за почивка и сън!

• Ако се бориш с дилемата дали да изчистиш, докато бебе­то спи, или да легнеш с него, винаги избирай второто – без угризения на съвестта.

• Ако кърмиш, научи се да го правиш легнала – така ще си почиваш и ще поспиваш, докато бебето се храни.

• Ако храниш бебето с шише, приготви си предварително всичко не­обходимо за храненето, включително термос с топла преварена вода върху нощното шкафче, за да не се налага да ставаш и да обикаляш къщата при всяко нощно хранене.

• Не се притеснявай да искаш и да приемаш помощ винаги когато почувстваш нужда от почивка и сън. Нека таткото, баба или дядо прекарат един-два часа с бебчето, за да можеш да подремнеш и да събереш сили.

• Когато си безкрайно уморена от поредната без­сънна нощ, не забравяй, че и това ще мине… Няма да повярваш колко бързо ще пора­сне твоето малко съкровище!

  Нели Стефанова, консултант по кърмене към Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“

 Детето и телевизора

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар