Анализирай това! – 2

Спести си излишните тревоги през бременността, като научиш кои изследвания са наистина важни за теб и бебето, което носиш, и кои можеш да пропуснеш.

Ето защо причините за навременните изследвания през бременността не са една и две. В никакъв слу­чай не се отнасяй пренебрежително към тях.

част 1

ВТОРИ ТРИМЕСТЪР (13-27 г.с.)

По правило между 16-18 г.с. се назначава повторен пренатален скрининг, ако показателите от първия са отчели висок риск. Според резултатите от изследванията гинеко­логът може да препоръча амниоцентеза (вземане на околоплодна течност за определяне хромозомния набор на плода).

Повторно изследване се провежда през 28-32 г. с. от бременността, когато в организма на жената се случват важни изменения: увеличава се обемът на циркулиращата кръв (на 1-1,5 л.) и отново се променя съсирваемостта й, нара­ства натоварването на черния дроб, бъбреците и сърдечно­съдовата система.

Какво се проверява през втория триместър?

Клиничен анализ на кръвта. Важно е да се проследят хемоглобинът (червените кръвни телца) и количеството тромбоцити (клетките, отговарящи за кръвосъсирването) в кръвта.

Общ анализ на урината.

Биохимия на кръвта. Според резултатите гинекологът може да назначи изследване на нивото на микроелементите калций и магнезий. След 30 г. с. при 20-30% от бременните се открива дефицит на желязо, магнезий и калций.

Изследване на основните фактори за кръвосъсирване (фибриноген, протромбиново време, антитромбин).

Повторно изследване на влагалищната флора. От 30 г. с. половите органи на бременните започват да се подготвят за раждането. Своевременното въз­становяване на естествената влагалищна среда е до­бра профилактика на родовите пътища.

Ултразвуково изследване. Ако резултатите от първия скрининг не са обез­покояващи, ултразву­ковото изследване се провежда през 19-23 г. с. Целта му е мак­симално точно да се изключат проблемите в развитието на детето (разглеждат се сърцето, бъбреците, главният мо­зък и лицето на плода – т. нар. фетална морфология). Проследяват се и детските сър­дечни тонове.

Рискът новороденото да развие алергия е висок, ако единият от двамата родители е алергичен. Затова…
…ограничи консумацията на високо алергенни храни;
…помисли дали да не потърсиш нов стопанин за домаш­ния любимец;
…забрави за цигарите!

Нашият съвет:

Сега е моментът да започнеш да се замисляш за дрехите и принадлежностите, от които ще има нужда новороденото. Разходи се из бебешките магазини, разгледай онлайн предложенията и помоли твоя близка приятелка, която има малко дете, да ти помогне с изготвянето  на списъка за всичко необходимо.

ТРЕТИ ТРИМЕСТЪР (28-40 г. с.)

Изследванията през този период се назначават на принципа: има оплакване – има и изследване, има и лечение. Единственото изключение е изследването на урина. През последните седми­ци от бременността то се прави веднъж на три седмици.

Микробиологично изследване на Влагалищната флора.

Ултразвуково изследване.

Насрочва се за осмия месец от бременността. Целта на изслед­ването е да се провери съответ­ствието в размерите на плода според акушерските срокове, да се определят степента на зря­лост на плацентата и количе­ството околоплодни води. Изу­чава се дихателната активност на детето (от 32 г. с. малкото започва да диша вътреутробно) и се оценяват мускулният му тонус и двигателната активност.

Нашият съвет

Плувай! Движението във водата ще ти помогне да се почувстваш по-лека и свободна. Плуването по гръб отпуска напре­жението в лумбалните дискове. Но преди да започнеш занимания във вода, задължително се консултирай с лекаря, който те наблюдава. Ня­кои специалисти категорично не препоръчват плуването

Време е!

Приготви си чантата за родилния дом. В нея трябва да има: чаша и прибори за хранене, тоалетни принадлеж­ности, хавлия, чехли за баня, гребен, тоа­летна хартия, лигнин, мокри кърпички, под­ложки за гърди и су­тиен за кърмене. Не забравяй заряд­ното за телефона, лична и обменна карта, направления за хоспитализация, както и документи и изследвания, които са ти правени през бременността.

 

 

Предотвратяване и минимизиране на стриите

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар