Предотвратяване и минимизиране на стриите

Някои лекари смятат, че стриите са неизбежни при някои жени, това може да се дължи на генетика или просто на вида на кожата, но повечето са съгласни, че има мерки, които могат да бъдат взети, за да минимизирането им.

Защо се получават стриите?
Кожата се състои от слоеве, тя не е само повърхността  от външната страна, която можем да видим, тя е жив орган, който постоянно подменя и подновява клетките си.

Долният слой на кожата съдържа вещества, наречени еластин и колаген, които са отговорни за осигуряването на еластичността и гъвкавостта на кожата.

Когато кожата е подложена на промени, които настъпват много бързо, тези вещества не разполагат с достатъчно време, за да се справят с тези промени, така че в резултат кожата се поврежда в тази област. Кожата става тънка и клетките от тези вещества могат да се повредят. Това кара съответната област от кожата да почервенее, което в последствие избледнява в сребрист цвят и кожата изглежда по-прозрачна.

Кой хора получават стрии?
Хората, които са най-изложени на тези промени са бременните жени, тези които са получили така наречения йо-йо ефект или хора, които са загубили или качили повече килограми  много бързо, също така и хора , които развиват много бързо мускулна маса.

Как да се предпазим от стрии?
Най-добрият начин за предотвратяване на стриите е да се избегне бързото наддаване. Това може да бъде постигнато чрез поддържане на здравословно тегло или чрез бавно изграждане на мускулна маса. Много културисти развиват стрии по време на тренировка много усилени тренировки. Въпреки че може да бъде изключително полезно за здравето има много начини за изграждане на мускулна маса, тя трябва да се прави с постепенно увеличаване на тежестите и прави да се правят редовно упражнения за съпротива.

Същият принцип се отнася и за бързата загуба на тегло. Това може да причини на кожата бързо свиване. Въпреки че няма спор за ползите, които повечето от нас биха могли да кажат за загубата на малко тегло, това също трябва да се направи бавно за да се даде възможност и време на кожата да се оформи добре.

Загубата няколко килограма седмично ще бъде по здравословно, ще има по-дълъг ефект и ще причини по-малко странични ефекти.

Минимизиране на стриите
Ако стриите се предават в семейството и се съдържат в вашия ген, може да няма никакъв начин за минимизирането им, но за други, редовната употреба на овлажнители, особено тези, които съдържат витамин Е може да помогне на кожата да остане по-еластична и предпазена от всички промени.

За тези, които вече имат стрии използването на лазер, може да помогне, за намаляването им, но това не е толкова ефективен начин за стрии, които са от дълго време.

Някои хирургически процедури може да помогнат за премахването на стриите, но това е доста голяма операция и няма да предотврати по-нататъшно появяване на стрии. Този вид операции се прилагат по-често на хора, които са загубили много килограми и кожата изглежда овиснала.

За повечето хора стриите могат да се появят, въпреки усилията им. Те са особено често срещани при жените, тъй като бременността е водеща причина за настъпването на стриите.

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар