Анализирай това!

Спести си излишните тревоги през бременността, като научиш кои изследвания са наистина важни за теб и бебето, което носиш, и кои можеш да пропуснеш.

Майка ми ме е родила жива и здрава без всички тези скрининги и безумни про­цедури! И аз ще се справя… Случайно дочувам тази реплика в автобуса преди седмица. И това ме накара да се замисля: през деветте месеца от бременността си жената трябва да мине през какви ли не изследвания. А всяка процедура е придружена с тревога и нервничене, докато изчаква резултатите. Нужно ли е да си при­чинява това, се питат в последния брой на сп. „Моето дете”?

Бременността не е болест, но е предизвикателство за женския организъм. Истината е, че в този пре­красен период от живота могат да се проявят болести, за чието съществуване дори не си подозирала. И макар организмът ти да е в състояние дълго да ком­пенсира скритите отклонения, при срив на имунитета, те могат да се проявят с ураганни реакции (на­пример зад внезапната остра бъбречна криза може да се крие продължителна безсимптомна инфекция на пикочния мехур).

Ето защо причините за навременните изследвания през бременността не са една и две. В никакъв слу­чай не се отнасяй пренебрежително към тях.

ПЪРВИ ТРИМЕСТЪР (1-12 г. с.)

Започваш първите седмици от бремен­ността с поредица изследвания. Те ще установят здравословното ти състояние и това на бебето. Ако страдаш от някак­ви сериозни придружаващи заболявания (сърдечно-съдови, хипертония или диа­бет), ще се наложат допълнителни кон­султации със съответните специалисти. Ето какво трябва да се провери още в началото на бременността:

Бета – ЧХГ (β-хорионгонадотропин). Пренатален скрининг, или изследва­не за хромозомни патологии на плода (синдром на Даун, Едуардс, Патау). За целта се използва венозна кръв, взета чрез венепункция. Скринингьт дава до95% вероятност за изключване на въз­можни заболявания на детето.

Определяне на кръвната група и Резус фактор. Данните от това из­следване са необходими за отхвърляне вероятността за Резус конфликт, а също и за информация в здравния картон на бременната (в случай, че се наложи спешно кръвопреливане).

Биохимичен анализ на кръвта. Из­следването позволява изучаването функцията на черния дроб и бъбре­ците, служи за проверка на обмяната на веществата, а също и на нивата на желязо, магнезий и калций в кръвта. С негова помощ се идентифицира т. нар. „гестационен диабет„, който често протича в безсимптомна форма.

Клиничен анализ на кръвта. Позволява изключването на различния заболявания на кръвта.

Изследване факто­рите на кръвосъсирване. Някои вродени нарушения в съсирваемостта на кръвта могат да протичат напълно безсимп­томно и да се проявят само по време на бременността.

Изследване хормоните на щито­видната жлеза (TSH, ТЗ и Т4). Ниските нива на хормо­ните могат да доведат до сериозни нарушения на плода.

Изследване за сифилис, СПИН и хепатит В (HBsAg).

Изследване за вътреутробни инфекции (рубеола, херпес, токсоплазмоза, цитомегаловирус). Това не е сред рутинните задължителни изследвания, но е необ­ходимо за установяване наличието или отсъствието на антитела в организма на бременната. В зависимост от резултата наблюдаващият гинеколог ще даде съответните напътствия на пациентката си.

Микробиологично изследване на влагалищен се­крет. Понякога заради сложните процеси, протичащи в организма на бременната, влагалищната флора може да се промени. По-киселата среда може да доведе до влага­лищна дисбактериоза или развитието на гъбична инфек­ция. Освен в първия триместьр, това изследване задължи­телно се прави и в 32-рата г. с.

Ултразвуково изследване. Ако няма явни усложнения, първият преглед се прави в 6-7 г. с. за определяне срока на бременността и установяване на сърдечната дейност на ембриона. Наблюдението с ехограф през първия триместър се повтаря и в 11-14 г.с. В този период почти на 100% могат да се изключат големите нарушения в развитието на главния мозък и вътрешните органи на плода.

Нашият съвет:

Към края на третия месец е подходящ момент да се запишеш на курс за бъдещи родители. Той- ще ти даде възможност да общу­ваш с други бременни, а също и да получаваш съвети от специалисти за бременността, поведението по време на раждане, както и за първите грижи за ново­роденото.

Незабавно се обади на гинеколога си при:

  • Слаба кървава секреция от вла­галището;
  • Болки в долната част на корема, съпроводени от кръвотечение, гадене или повръщане;
  • Обилно влагалищно кръвотече­ние (особено в съчетание с болки в кръста и корема);
  • Изтичане на течност от вла­галището;
  • Отоци на ръцете, лицето и кле­пачите (придружени от главобо­лие или проблеми със зрението);
  • Тежко главоболие, съпроводено от подуване на очите и лицето;
  • Болки и парене по време на ури­ниране, втрисане, болки в гърба, температура над 38 С.

 

продължение…

 

 

Здраве и жизненост за мама и бебе
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар