Вълшебни техники за успешно кърмене – 2

Има ключови техники, от които често зависи доколко успешно ще кърмиш, и такива, които биха ти помогнали в някои критични ситуации.

част 1

Кога се прилага?

✓ Техниката се прилага в моментите, когато бебето суче вяло, прави големи паузи или извършва сукателни движения, без да се вижда и чува преглъщане.

✓ Можеш да прилагаш компре­сията и винаги когато струята на млякото е прекалено слаба и това дразни мъничето или прави сука­нето му твърде бавно или неефек­тивно.

Изцеждане на ръка

Майките често се страхуват от изцеждането на ръка. Факт е оба­че, че то може да бъде много по- ефективно от изцеждане с помпа, като същевременно е максимално щадящо за гърдата. В особени случаи, като например при много препълнени или травмирани гър­ди, както и ако налице е болезнено запушване, изцеждането на ръка може да бъде единственият начин за изпразване на гърдата. (Какво да правим ако имаме мастит?)

Как да я прилагаш?

✓ Четирите пръста са прибрани един до друг, ръката е леко отво­рена и заедно с палеца е под фор­мата на буквата „С“. Пръстите се разполагат върху гърдата в пози­ция 12 и 6 часа на разстояние 2-3 см от зърното.

✓ От тази позиция притисни в посока към гръдния кош, а след това – леко напред, сякаш приплъзваш самата кожа над тъканта.

✓ При това движение пръстите се плъзват заедно с кожата върху тъканта на гърдата в участъка, в който млечните канали са близо до повърхността, като избутват млякото в посока към зърното. Пръстите не трябва да се движат върху кожата, а заедно с нея над млечните канали.

✓ След това пръстите се премест­ват по часовниковата стрелка, докато гърдата бъде изцедена от­всякъде.

✓ Ключов за успеха на техника­та е добрият ритъм на изцеждане – движението се повтаря на вся­ка 1-2 секунди, като по този начин се осигуряват адекватен приток на кърма и качествено изцеждане.

Кога се прилага?

✓ При особено препълнени или болезнени гърди, когато помпата не може да помогне.

✓ При запушвания или травмирани гърди, когато изцеждането трябва да бъде максимално ефективно и в същото време щадящо.

Омекотяване на ареолата чрез обратен натиск

Техниката е разработена от К. Jean Cotterman RNC-E, IBCLC. Опитай я през първите седмици, докато се учиш да кърмиш, в случай на бол­ка, подуване и проблеми, предизви­кани от препълване. Ключът е в това да направиш аре­олата (тъмния кръг) много мека точно около основата на зърното непосредствено преди всяко хране­не за по-добро засукване.

Как да я прилагаш?

Бебето има нужда ареолата да е мека, за да може да поеме в уста голяма част от гърдата в областта около зърното и да изсуче повече мляко, като същевременно бъде нежно към зърната ти.

✓ През по-голямата част от вре­мето, докато прилагаш техниката, лежи по гръб. (Това е и чудесен начин с бебето да се научите да се кърмите).

✓ Виж илюстрациите по-долу и избери най-лесния за теб начин да притиснеш ареолата. ® Бъди нежна, за да избегнеш бол­ката, но натисни ареолата силно и плътно към сърцето си, докато пре­броиш бавно до 50. Ако областта е много подута, брой много бавно.

✓ Ако си в болница – помоли ня­кой да ти покаже, а вкъщи потърси помощ от роднина или приятел.

✓ Омекотявай ареолата непосред­ствено преди всяко кърмене или из­цеждане, докато засукването започ­не да става лесно при всеки опит.

Вариант 1a
Използвай изпънатите пръсти на двете ръце, поставени така, че ставите на пръстите да докосват зърното. По­стави пръстите от двете страни на зърното. Преброй до 50. Ако подуването е значително брой много бавно.

Вариант 16
Постави пръстите под и над зърното. Преброй до 50. Ако подуването е значително, брой много бавно.

Вариант 2
Техника с мек кръг – отрежи долната половина на изкуствено зърно, така че да поставиш получения кръг върху ареолата, и притисни с пръсти. Брой до 50. Ако поду­ването е значително, брой много бавно.

Вариант 3
Захват „цвете“ с една ръка – ноктите са къси, върховете на пръстите са свити и поставени там, където ще се намира езикът на бебето. Брой до 50. Ако подуването е значително, брой много бавно.

Ако се налага да изцеждаш…

Винаги омекотявай ареолата преди всяко изцеждане. Използвай само средна или ни­ска степен на вакуума, така че подуването да не се върне обратно към ареолата. Направи пауза, за да омекотиш ареолата, както и още веднъж или два пъти по време на изцеждането, за да успееш да изцедиш повече мляко като цяло. Направи изцежданията по-кратки, но по-чести – на 2-3 часа, докато си будна.

 

  • Консултантите от Националната  асоциация „Подкрепа за кърмене“ към Наци­оналния комитет по кърмене можеш да откриеш на тел. 0896 418 488. Ще получиш консултация по телефона или у дома. Ако е необходимо, ще те насочат към консултант, който е в близост до твоя дом.

 

 

Как да се изцеждаш и да масажираш зърната си?

 

 Ако кърмите не пийте алкохол!
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар