Вълшебни техники за успешно кърмене

С официалното съдействие на Националната асоциация „Подкрепа за кърмене”

Има ключови техники, от които често зависи доколко успешно ще кърмиш, и такива, които биха ти помогнали в някои критични ситуации.

Контакт „кожа до кожа“ и „биологична“ поза

Тази техника всъщност не е нищо повече от най-естественото начало на контакта майка-бебе веднага след раждането. Контактът при поставяне­то на новороденото бебе върху корема или гърдите на майката има голямо значение за успешното изграждане на връзката между тях. Топлината на майчиното тяло регулира телесната температура на бебето, а докосване­то на нейната кожа и усещането на нейния мирис стимулира вродените инстинкти на бебето да търси гърдата и да засуче.

Как да я прилагаш

✓ Настани се удобно полегнала, мо­жеш да използваш повече възглавни­ци, за да повдигнеш леко горната част на тялото. Нека гърдите и коремът ти са голи и открити.

✓ Постави бебчето да полегне голичко или само по пелена върху теб, като го придържаш леко с ръка. Ако искаш – можеш да се покриеш с лека завивка, като оставиш главичката на бебето открита. След това се отпусни и наблюдавай.

✓ В идеалния случай бебето ще за­почне да се придвижва, буквално да пълзи към гърдите, ще се насочи към една от двете, след което ще започне да блъска главичката, нослето и уст­ните си в нея, ще я облизва, а накрая ще се опита да засуче. От теб се иска търпение, защото процесът може да отнеме малко повече време. Когато е нужно, можеш да подкрепяш мъниче- то с леко придържане.

✓ Сукането само по себе си не е ос­новна цел на тази техника. Най-често засукването е естествен резултат от ус­пешното „запознаване“ – осъществилия се контакт майка-бебе, който пробужда вродените инстинкти и у двамата.

Кога се прилага?

✓ По всяко време, дори и без специ­ална нужда, като майката и бебето се гушкат голички преди и по време на кърменето.

✓ Скоро след раждането, когато:

  • майката и бебето са били разделе­ни в началото;
  • бебето не може да засуче;
  • било е захранено първо с биберон.

✓ Във всеки случай, в който има проблем с кърменето и засукването, или при който майката и бебето не са имали ранен контакт за пробуждане и стимулиране на инстинктите.

Засукване

Звучи сякаш е ясно по подразбиране, но отново ще го подчертаем – правил­ното засукване е в основата на успеш­ното и безпроблемно кърмене! Непра­вилната техника на засукване може да доведе до неприятности като: разра­нени зърна, лош трансфер на мляко, недохранване на бебето, недостатъчна стимулация и проблеми с количества­та на кърмата при майката.

Как да я прилагаш?

✓ 3а правилно засукване е нужно зър­ното на гърдата да попадне максимал­но дълбоко в устата на бебето заедно с достатъчно голяма част от ареолата.

✓ За целта преди засукване зърното трябва да сочи към областта между горната устничка и нослето на детето, а устата му трябва да е отворена широко, сякаш се опитва да захапе хамбургер :). След като бебето е засукало, външните краища на устните са леко обърнати навън.

✓ Важно е рожбата ти да поеме кол­кото се може по-голяма част от аре­олата – така млякото се изсуква от каналчетата, които се намират зад ареолата, в посока към зърното.

✓ В резултат може да се видят и чуят ефективно сукане с преглъщане, при което се осъществява реален трансфер на мляко.

Кога се прилага?

Винаги – при всяко едно кърмене! Ако детето не е засукало правилно, можеш леко да вкараш малкия си пръст откъм ъгълчетата на устните, за да нарушиш вакуума, след което изча­кай детето да отвори широко уста и го сложи отново да засуче, както трябва.

Компресия

Компресията представлява леко при­тискане на гърдата по време на кър­мене с цел увеличаване на притока на мляко към бебето.

Как да я прилагаш?

✓ За да приложиш компресия, обхва­ни гърдата с ръка – четирите пръста са прибрани, заедно с палеца образу­ват буквата „С“, докато бебето е на гърдата.

✓ Леко притисни, сякаш се опитваш да изцедиш от гърдата, и задръж в това положение. Това би трябвало да е достатъчно, за да предизвика приток на мляко към бебето и то да започне да суче ефективно.

✓ След като рожбата ти изсуче пър­вата порция мляко, продължи да притискаш и да задържаш, докато се нахрани или гърдата не се изпразни, като преместваш ръката, за да обико­лиш гърдата от всички страни.

✓ Разновидност на техниката предста­влява лекият поглаждащ масаж в по­сока към ареолата, който също можеш да прилагаш по време на кърмене.

 

продължение…

 

 

Още за успешното кърмене!
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар